Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, la dezbaterile inaugurale ale evenimentului internațional Noaptea Ideilor

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a fost invitat, în calitate de fost ministru al afacerilor externe al României, de membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și de susținător al francofoniei, la Riga, joi, 27 ianuarie 2022, la dezbaterile care au marcat deschiderea evenimentului internațional intitulat generic Noaptea ideilor, organizat sub auspiciile  Guvernului francez.
Astfel, pentru a marca debutul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, se desfășoară, în 13 capitale europene, un ciclu de dezbateri intitulate Marile dialoguri, între doi invitați cu recunoaștere internațională, moderate de personalități din mediul academic.
În cadrul dezbaterii de la Riga, senatorul Titus Corlățean, alături de Vaira Vike Freiberga, președintele Republicii Letonia în perioada 1999-2007, au vorbit despre istoria și viitorul construcției europene, despre experiențele României și Letoniei în cadrul procesului de integrare, care au inclus atât aspirații și realizări, cât și deziluzii, despre provocările actuale și despre așteptările cetățenilor în contextul unui nou contract european.
Senatorul Titus Corlățean a subliniat importanța promovării, în continuare, a valorilor fundamentale care stau la baza construcției europene, necesitatea evitării dublului standard la nivelul Uniunii Europene, importanța continuării procesului de extindere, pentru ca UE să rămână un competitor la nivel global, și necesitatea unei viziuni politice curajoase, care să conducă la consolidarea proiectului european.

Cea de-a 7-a ediție a evenimentului Noaptea Ideilor se va derula pe parcursul primei jumătăți a anului 2022, sub titlul Să reconstruim împreună, și va aduce în dezbatere publică problematici precum: reziliența și reconstrucția societăților democratice; solidaritatea și cooperarea între cetățeni, între diferite comunități și grupuri sociale și între state; creșterea participării societății civile ș.a.
Acest eveniment are nu doar o dimensiune europeană, ci și o rezonanță globală, în contextul provocărilor actuale și al necesității relansării ideii unui contract social reînnoit, la nivel european. 
Sunt invitate la dezbateri personalități recunoscute în plan internațional, din sfera politică, academică, culturală, pentru un schimb de idei pe teme majore de actualitate.
 
 
 
 



Go to top