Președinta Comisiei juridice și politice a APCEMN, senatoarea Roberta-Alma Anastase, secretar al Biroului permanent al Senatului, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a prezidat, miercuri, 22 februarie a.c., cea de-a 61-a reuniune a acestei comisii, organizată de Senatul României în format videoconferință.
La reuniune au mai participat delegațiile parlamentelor din Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina, precum și reprezentanți ai Secretariatului Internațional Permanent al OCEMN. Din delegația română a făcut parte și deputatul George Șișcu, membru al Delegației Parlamentului României la APCEMN.
În deschiderea lucrărilor, membrii comisiei au transmis delegației și poporului turc sincere condoleanțe și sentimentele lor de compasiune și solidaritate în contextul tragediei care a afectat Republica Turcia în urma cutremurului de proporții din 6 februarie a.c.
Membrii comisiei au dezbătut și adoptat proiectele de raport și de recomandare cu tema „Rolul parlamentelor în consolidarea securității economice în statele membre OCEMNˮ. Cele două documente vor fi înaintate Adunării Generale a APCEMN, programată în luna mai a.c., în organizarea Marii Adunări Naționale a Turciei, care deține președinția semestrială în exercițiu a Adunării.
În expunerea sa în calitate de raportor pentru proiectul de recomandare, senatoarea Anastase a accentuat faptul că asigurarea securității economice reprezintă o responsabilitate primordială a fiecărui stat și a instituțiilor sale și trebuie să se fundamenteze pe implementarea coerentă a unor politici pe termen lung, într-o arie vastă de domenii, pe diversificarea economiei și creșterea potențialului de producție.
Președinta Comisiei politice și juridice a APCEMN a evidențiat importanța sprijinului parlamentar pentru o acțiune eficientă în acest domeniu, arătând că parlamentele au rolul de a adopta cadrul legislativ necesar reducerii impactului negativ al șocurilor economice și al creșterii inflației, precum și de a se asigura că măsurile privind securitatea economică sunt concepute astfel încât să îmbunătățească guvernanța și să consolideze creșterea economică și bunăstarea socială.
În cadrul aceleiași reuniuni, membrii comisiei au fost informați cu privire la activitățile OCEMN și au ales un vicepreședinte al comisiei. Totodată, au stabilit că următoarea temă de pe agenda comisiei va fi APCEMN la 30 de ani - Consolidarea cooperării în regiunea Mării Negre, în contextul marcării, în 2023, a trei decenii de la înființarea organizației.