Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorii Titus Corlățean, Elena-Simona Spătaru și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au participat luni, 12 decembrie a.c. la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, ale cărei lucrări s-au desfășurat la Biroul Consiliului Europei de la Paris.
 
În cadrul reuniunii de comisie au fost programate trei audieri. Prima a fost organizată în contextul pregătirii proiectului de raport: Pegasus și alte dispozitive de spionaj și supravegherea secretă efectuată de stat (raportor: Pieter Omtzigt, Olanda, Grupul Partidului Popular European/ Creștin-Democrat) la care au participat europarlamentari, parlamentari naționali și jurnaliști din Spania, Polonia și Grecia, care s-au aflat printre victimele respectivelor acțiuni ilegale de supraveghere. În intervenția sa pe acest subiect, senatorul Titus Corlățean a arătat că există, în mod evident, un sprijin democratic pentru investigarea unor astfel de cazuri, care subminează funcționarea în parametri normali a statului de drept. În context, senatorul Corlățean s-a referit, de asemenea, la un alt caz care a adus atingere ordinii democratice, respectiv semnarea protocoalelor secrete încheiate în urmă cu câțiva ani între Serviciul Român de Informații și instituțiile din sistemul de justiție din România.
 
Cea de-a doua audiere s-a desfășurat în cadrul dezbaterii proiectului de raport privind Reforma legislației Marii Britanii în materia drepturilor omului: consecințele pentru protecția drepturilor omului la nivel național și european (raportor: Kamal Jafarov, Azerbaidjan, Conservatorii Europeni/ Alianța Democraților) și a avut ca invitați membri ai Comisiei comune pentru drepturile omului din parlamentul britanic. În intervenția sa pe această temă, senatorul Titus Corlățean a arătat că, în contextul excluderii Federației Ruse din Consiliul Europei, la 16 martie a.c. ca urmare a agresiunii militare a acestui stat asupra Ucrainei și a încetării calității sale de stat parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, din data de 16 septembrie a.c., este nevoie de transmiterea unui semnal puternic de susținere a jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului din partea tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, inclusiv din partea Marii Britanii. Totodată, în calitate de raportor APCE privind aspectele juridice ale aderării Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a subliniat necesitatea evitării unei competiții nedorite între jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și cea a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
 
Reuniunea comisiei a continuat cu un schimb de vederi al membrilor comisiei pe tema proiectului de raport referitor la aspectele juridice și în materia drepturilor omului ale agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei (raportor: Damien Cottier, Elveția, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) cu ministrul adjunct al justiției din Ucraina și cu directorul Institutului Max Planck din Luxemburg pentru Drept Procesual Internațional și European. Principala temă abordată în cadrul acestui schimb de vederi s-a referit la mecanismele legale de compensare financiară a Ucrainei, în urma agresiunii militare a Federației Ruse. În final, membrii comisiei au decis să solicite Adunării organizarea unei dezbateri de urgență pe această temă, în cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 19-23 ianuarie 2023).


Go to top