upă ani de presiune constantă din partea USR, materializată inclusiv în mai multe propuneri legislative depuse în Parlament, Guvernul PSD-PNL ajunge, în sfârșit, să discute despre cum pot românii cu domiciliul în străinătate să beneficieze de cărți electronice de identitate. Doar că, față de ceea ce propune USR, ordonanța PSD-PNL nu prevede termene clare, astfel că românii din Diaspora ar putea rămâne fără acte încă 6 ani.
În timp ce parlamentarii USR au depus, în ultimii ani, nu mai puțin de cinci inițiative legislative pentru a elimina această discriminare majoră, Guvernul vine astăzi cu o ordonanță de urgență, doar că aceasta – în ciuda numelui - nu răspunde imediat nevoilor românilor ce locuiesc în străinătate.
Mai mult, Guvernul Ciolacu nu vine cu niciun termen clar pentru emiterea efectivă a documentelor. Or, fără un calendar precis de implementare, riscăm ca acest proces să fie tergiversat la nesfârșit, iar românii din Diaspora să fie în continuare ignorați și discriminați, să rămână fără acte. Singurul orizont de timp pentru implementarea măsurii derivă din Regulamentul UE, potrivit căruia statul român trebuie să emită noile cărți de identitate până la 3 august 2031.
„Nu-i putem lăsa pe românii din Diaspora fără acte de identitate până în 2031! Guvernul are obligația să ofere cetățenilor un calendar clar și predictibil privind implementarea acestei ordonanțe. Altfel, să voteze PSD și PNL inițiativa USR, care permite românilor din Diaspora să beneficieze imediat de cărți de identitate simple, cu menționarea țării de domiciliu, și ulterior de cărți electronice, atunci când acestea vor fi disponibile. Avem de ales: vrem să fim un stat care respectă drepturile cetățenilor săi sau unul care îi obligă să și le revendice prin procese interminabile?”, declară deputatul USR de Diaspora Iulian Lorincz.
Reamintim că, zilele trecute, senatorii PSD și PNL au votat în comisiile Senatului împotriva propunerii USR, susținând că problema va fi soluționată tocmai prin această ordonanță aflată pe masa Guvernului.
„La dezbaterile privind inițiativa USR, am atras atenția reprezentanților MAI că există deja precedentul unui cetățean român care a câștigat în instanță dreptul la o carte de identitate și i-a fost emis documentul în formatul actual. Răspunsul MAI a fost că a fost un caz singular. Or, acest precedent ar fi trebuit să determine ministerul să își pună la punct infrastructura, astfel încât toți cetățenii aflați în această situație să beneficieze de același drept. Așa cum responsabilitatea noastră ca parlamentari este să actualizăm legislația”, afirmă senatorul USR Cătălin Bochileanu.
Vom continua să susținem în Parlament inițiativa noastră care ar rezolva imediat această problemă a românilor din Diaspora.