Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea dlui senator Georgică Severin, membru al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, cu dl. Serge Rameau, Consulul General Onorific al Madagascarului în România, 23 iunie 2016

Dl. senator Georgică Severin, membru al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, a avut, joi, 23 iunie a.c., o întrevedere cu dl. Serge Rameau, Consulul General Onorific al Republicii Madagascar la Bucureşti, la solicitarea acestuia.
Întâlnirea a precedat participarea dlui. senator la lucrările celei de a 42-a sesiuni a APF (10-12 iulie a.c., Antananarivo) şi a permis abordarea unor aspecte de interes comun în relaţiile bilaterale România - Madagascar, atât la nivel parlamentar, cât şi guvernamental, în contextul favorabil aprofundării acestor relaţii, generat de apartenenţa ambelor state la sistemul de valori şi principii ale Francofoniei, precum şi de posibilitatea comunicării într-o limbă comună, limba franceză.
În acest sens, s-a convenit asupra necesităţii de a regândi cooperarea în domeniul  învăţământului şi al educaţiei, care, după cum a dovedit-o experienţa anilor ’80,  pot juca - printr-un număr cât mai mare de studenţi malgaşi şcolarizaţi în România -, un rol important în dinamizarea relaţiilor politice şi economice dintre cele două ţări.
Dl. senator Georgică Severin a folosit acest prilej pentru a prezenta oaspetelui câteva dintre preocupările sale în calitate de membru al Adunării Parlamentare a Francofoniei (raportor al Subcomisiei pentru educaţie, membru al Comisiei politice, promotor al unor Rezoluţii adoptate de APF privind promovarea limbii  franceze şi a plurilingvismului în cadrul organizaţiilor internaţionale) şi a subliniat faptul că sesiunea de la Antananarivo -  în cadrul căreia va fi discutată şi solicitarea delegaţiei române de modificare a statutului la APF din membru asociat, în cel de membru -, va reprezenta, cu certitudine, un moment de referinţă în „biografia francofonă” a României.
Dl. Serge Rameau a arătat că, în opinia sa, complexitatea şi energia Francofoniei trebuie folosite din plin pentru consolidarea instituţiilor tinerelor democraţii ale Africii şi că diplomaţia parlamentară multilaterală şi cea bilaterală s-ar putea completa şi susţine reciproc mai bine dacă, în cadrul Parlamentul României, ar funcţiona un Grup parlamentar de prietenie România - Republica Madagascar.
Dl. senator Severin a salutat şi şi-a exprimat întreaga susţinere pentru această iniţiativă arătând că, prin prisma experienţei sale de iniţiator al creării şi, ulterior, de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România – Elveţia, pentru ca noul grup să fie cu adevărat funcţional, acesta trebuie să aibă ca interlocutor în Parlamentul malgaş un Grup de prietenie omolog.  
În acest context, dl. Consul General Onorific a adresat dlui. senator Georgică Severin rugămintea de a se implica personal în promovarea şi concretizarea acestui proiect şi s-a stabilit de comun acord reluarea discuţiilor pe această temă, în viitorul apropiat.  
În încheiere, dl. senator Georgică Severin a adresat dlui. Serge Rameau rugămintea de a alătura mesajelor de felicitare pe care le va transmite pe 26 iunie poporului malgaş cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale, cele mai calde urări de pace şi prosperitate, precum şi întreaga disponibilitate pentru aprofundarea şi consolidarea colaborării dintre România şi Madagascar.Go to top