Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatului României, senatorul Titus Corlățean, a avut marți, 13 februarie a.c., o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, cu prilejul vizitei acesteia la București. La întrevedere au participat din partea Comisiei pentru politică externă și senatorii Cristian Bordei și Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai.
Întrevederea a vizat abordarea modului în care Republica Moldova urmează să gestioneze procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană și a modalităților prin care experiența României de stat membru UE poate fi valorificată în sprijinirea eforturilor autorităților de la Chișinău, în dialogul cu oficialii de la Bruxelles.
Senatorul Titus Corlățean a reiterat disponibilitatea autorităților din România de a sprijini cu aceeași determinare parcursul european al Republicii Moldova. De asemenea, a asigurat că România este dispusă să împărtășească întreaga sa experiență și va oferi asistența solicitată de  autoritățile de la Chișinău pe parcursul procesului de negociere. Președintele Comisiei pentru politică externă a apreciat angajarea cu determinare a oficialilor de la Chișinău în dialogul cu instituțiile europene și a subliniat necesitatea ca accentul în cadrul negocierilor să fie pus prioritar pe calitatea rezultatelor, și nu atât pe rapiditatea derulării acestora.
În context, senatorul Titus Corlățean a menționat contribuția diplomației parlamentare în procesul de  negociere, cu accent pe rolul cooperării la nivelul comisiilor de politică externă din cadrul legislativelor celor două țări, precum și al dialogului în formatele parlamentare instituționale europene și internaționale.
La rândul său, viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a mulțumit pentru deschiderea cu care a fost primită la București și, în special, pentru contribuția constantă a României în ocazia proiectelor derulate în scopul modernizării infrastructurii, asigurării securității energetice și consolidării rezilienței Republicii Moldova. De asemenea, demnitarul de la Chișinău a apreciat disponibilitatea autorităților române de a împărtăși experiența instituțională acumulată, atât pe parcursul negocierilor pentru aderarea la UE, cât și în calitate de stat membru al UE, și a subliniat că acest transfer de experiență va fi deosebit de util Republicii Moldova.


Go to top