Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, lege inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer. Legea a fost inițiată de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, ea însăși supraviețuitoare de cancer. 
Noua lege are un dublu scop: pe de o parte, să atragă atenția societății românești asupra nevoilor speciale pe care le au supraviețuitorilor de cancer și a îmbunătățirii sprijinului acordat acestora; pe de altă parte, este un moment în care persoanele cu antecedente în ceea ce privește afecțiunile oncologice pot să participe la evenimente care să le ofere posibilitatea să depășească mai ușor sau să vorbească despre suferința trecută.
„Am dorit ca această Zi Națională a Supraviețuitorilor de Cancer să fie un motiv de bucurie, ca un fel de sărbătoare a depășirii uneia dintre cele mai crunte boli imaginabile. Ziua poate fi o inspirație pentru cei diagnosticați și un moment în care societatea trebuie să reflecteze asupra faptului că, fie și în condițiile în care boala a fost depășită, recuperarea și reintegrarea socială nu s-a încheiat”, a declarat senatoarea Pauliuc.
În înțelesul legii adoptate de Parlament, supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și persoanele care au boala sub control, au puține simptome și care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.
În săptămâna premergătoare Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, autoritățile administrației publice centrale și instituțiile publice vor organiza manifestări pe teme precum: elaborarea unei legislații prietenoase cu supraviețuitorii de cancer; reintegrarea la locul de muncă, incluziunea socială, serviciile sociale și beneficiile de asistență socială a supraviețuitorilor de cancer; accesul la servicii medicale și medicamente a supraviețuitorilor de cancer; accesul supraviețuitorilor de cancer la produse financiare, în special credite și asigurări; reintegrarea în școală a copiilor supraviețuitori de cancer.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea Legii privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Zi Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, a depus, de asemenea, în Parlament, un proiect de lege care prin care aparținătorii ce însoțesc bolnavii de cancer la tratament vor primi concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacienților. De asemenea, bolnavii de cancer și susținătorii acestora vor putea beneficia și de consultații psihologice gratuite.
În România, anual, sunt aproximativ 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu diverse afecțiuni oncologice. Tot anual, peste 50.000 de români își pierd viața din cauza cancerului.


Go to top