Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Participarea doamnei senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României la evenimentul "Viitorul buget al Uniunii Europene. Oportunitate pentru reforma?", în data de 28 martie 2018 la Palatul Parlamentului.

Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României continua seria de dezbateri economice de anvergură, de data aceasta în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România. Conferința "Viitorul buget al Uniunii Europene. Oportunitate pentru reforma?" a avut loc în data de 28 martie 2018 la Palatul Parlamentului, obiectivul fiind acela de a oferi parlamentarilor informații de ultim moment privind bugetul Uniunii Europene și procesul său de reformare, inclusiv în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.
Principalii vorbitori au fost doamna Angela CRISTEA, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, doamna senator Gabriela CREȚU, președinta Comisiei pentru afaceri europene, domnul deputat Angel TÎLVAR, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, domnul deputat Dan Ilie BARNA, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, domnul senator Florin Vasile CÎȚU, președintele Comisiei economice și industrii, domnul Eugen Orlando TEODOROVICI, Ministrul Finanţelor Publice, domnul Siegfried MUREŞAN, membru al Parlamentului European (EPP), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete, domnul Răzvan POPA, membru al Parlamentului European (S&D), domnul Victor NEGRESCU, Ministrul delegat pentru afaceri europene, domnul Daniel DĂIANU, Academician și membru în Consiliul de administraţie al Băncii Naționale a României și doamna Gabriela DRĂGAN, director general al Institutului European din România.
Printre participanți s-au numărat și doi oaspeți europeni, domnul Fabian ZULEEG, Chief Executive şi Chief Economist al Centrului de Politici Europene – Bruxelles, precum și domnul Oliver DREUTE, Consilier pe Cadrul Financiar Multianual, Centrul European de Strategie Politică.
În alocuțiunea sa, doamna Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României a subliniat faptul că Brexitul trebuie considerat ca o oportunitate de a ne reierarhiza prioritățile europene și de a găsi mijloacele adecvate de a le aduce până la îndeplinire. Resursele proprii ale UE sunt relativ reduse, cea mai mare parte a lor venind din contribuțiile raportate la produsul intern al statelor membre. Aici însă perspectiva este una profundă, deoarece raportul contribuții / beneficii nu este unul strict contabil. Deși există o balanță între contribuții și atragerea de fonduri, să nu uităm că cea mai mare realizare de până acum a UE este piața unică. Aici, unele state membre au mai multe avantaje nete decât contribuția contabilă la bugetul comun. Există, de asemenea, pe lângă multe bunuri tangibile, și o mulțime de lucruri pe care ni le dorim, dar doar împreună le putem atinge, ca securitatea, pacea, libera circulație. Doar o reformă progresistă ce presupune alocarea de fonduri pentru funcția de stabilizare, pentru crearea de bunuri publice europene pe care UE să le furnizeze cetățenilor, poate întări legăturile între ei și crește din nou încrederea acestora în Uniune.
De asemenea, doamna senator i-a provocat pe participanți să construiască un dialog argumentat pe temele mărimii viitorului buget UE, pe funcțiile pe care acesta trebuie să le îndeplinească, pe găsirea unor surse de finanțare și pe schimbarea paradigmei utilizării banilor publici.
La final, doamna Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României și-a exprimat încrederea într-o Comisie Europeană curajoasa, dar și în necesitatea unor politicieni curajoși, pentru că bugetul european este totuși un act politic. Doamna senator și-a exprimat speranța într-o Uniune Europeană despre care să nu se mai spună frecvent că “și-a făcut datoria, deci poate să moară”, dumneaei fiind o federalistă care vrea ca UE să trăiască.



Go to top