Cea de-a 148-a Adunare a UIP a avut loc la Geneva, în perioada 23-27 martie 2024. Sesiunea a înregistrat un număr record de participanți, aproape 1500, între care parlamentari și secretari generali de parlamente din 142 de țări, reprezentanți ai organizațiilor parlamentare internaționale, ai ONU și ai altor organizații și instituții internaționale, experți, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media.
Din delegația Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) au făcut parte senatorii Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, membră a Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, Ion Marcel Vela, membru al Comisiei UIP pentru pace și securitate internațională, Ionel-Dănuț Cristescu, membru al Comisiei UIP pentru democrație și drepturile omului, și Sorin-Cristian Mateescu, membru al Comisiei UIP pentru Națiunile Unite.
Dezbaterile din plenul Adunării, care s-au concentrat pe rolul diplomației parlamentare în promovarea păcii, au evidențiat importanța cooperării interparlamentare în actualul context internațional marcat de peste 50 de conflicte în curs la nivel global.
Vicepreședinta GRUI a subliniat implicarea activă a parlamentarilor români în diferitele formate de cooperare bilaterală, regională și multilaterală, menționând că România va găzdui în curând sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care va dezbate aspecte de interes major pentru securitatea spațiului transatlantic. "Diplomația parlamentară deschide căi de dialog și înțelegere reciprocă și, în același timp, facilitează schimbul de informații și experiență între forurile legislative, ajutându-le să reprezinte mai bine interesele cetățenilor și să înlăture cauzele profunde ale conflictelor. Din păcate, crizele și conflictele ne obligă să apelăm la noi formate de cooperare care sunt necesare, dar pe care nu ni le-am fi dorit, așa cum este și Grupul special creat de UIP ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei". Senatoarea Dinică a arătat totodată că diplomația parlamentară este în beneficiul cetățenilor doar atunci când susține și promovează principiile și valorile pe care se fundamentează democrația, statul de drept și drepturile omului.
La propunerea comisiilor de specialitate, Adunarea UIP a adoptat rezoluții privind impactul social și umanitar al sistemelor de arme autonome și, respectiv, combaterea efectelor schimbărilor climatice prin promovarea accesului la energie verde.
Membrii Comisiei pentru Națiunile Unite au discutat despre acțiunile umanitare ale ONU, reforma Consiliului de Securitate și implicarea tinerilor în activitatea Organizației.
Programul sesiunii a mai inclus dezbateri referitoare la: accesul persoanelor cu dizabilități la educație și pe piața muncii; participarea femeilor în procesele de pace; participarea tinerilor în politică; impactul Inteligenței Artificiale asupra democrației, statului de drept și drepturilor omului; legislația în domeniul climatic; relația dintre parlamente și comunitatea științifică; rolul Curții Internaționale de Justiție în consolidarea securității colective.
La finalul sesiunii, prin intermediul unei declarații privind situația din Fâșia Gaza, președinția UIP a cerut, în numele comunității parlamentare globale, încetarea imediată a focului, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, creșterea ajutorului umanitar și respectarea dreptului internațional umanitar.
În paralel cu Adunarea UIP, a avut loc reuniunea Asociației Secretarilor Generali de Parlamente, la care a participat secretarul general al Senatului, Mario-Ovidiu Oprea, membru al Asociației. În acest cadru, au fost examinate diverse aspecte ale organizării activității parlamentare, între care: instrumente utilizate pentru înregistrarea dezbaterilor; audierea membrilor executivului în parlament; primirea noilor parlamentari; controlul cheltuielilor publice; stabilirea termenelor pentru examinarea textelor de lege și a timpilor alocați luărilor de cuvânt; relația dintre lumea academică și parlamente.