Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevedere de lucru a delegației Senatului cu reprezentanții Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), 6 aprilie 2022

 
În data de 6 aprilie 2022 a avut loc, în Senatul României, o întrevedere de lucru a delegației Senatului României, din care au făcut parte Președintele Senatului, Florin Cîțu, vicepreședinții Senatului, Alina Gorghiu și Robert Cazanciuc, liderul Grupului parlamentar social democrat, Ștefan-Radu Oprea, președintele Comisiei pentru democrație și securitate al Adunării parlamentare NATO și președinte al Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Senatului, Angel Tîlvăr, și membrii ai Adunării parlamentare NATO, respectiv, senatorii László Attila și Gheorghiță Mîndruță, cu reprezentanții Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), în care s-au discutat pe lângă temele legate de noul context de securitate la Marea Neagră, generat de invazia Rusiei în Ucraina și teme care țin de relațiile bilaterale și Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii.
 
Întâlnirea se înscrie în continuarea vizitei de lucru a conducerii Senatului în Statele Unite ale Americii din perioada 24-31 martie a.c., Washington.
 
În cadrul întâlnirii de lucru au fost dezbătute subiecte referitoare la importanța investițiilor americane în România, cât și creșterea prezenței NATO în zonele care pot prezenta provocări de securitate, în scopul creșterii rezilienței pe Flancul Estic al Alianței și Uniunii Europene.
Președintele Senatului, Florin Cîțu, a subliniat importanța unor astfel de întâlniri cu experții CEPA și a evidențiat utilitatea schimbului de opinii, necesar în conturarea unor decizii politice bazate pe expertiza unor think - tank-uri specializate .
Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, a adus în discuție sprijinul pe care românii îl oferă NATO, iar liderul Grupului parlamentar social democrat, Ștefan-Radu Oprea, a făcut referire la dimensiunea economică și a pus accent pe asigurarea securității energetice într-o manieră integrată.
Președintele Comisiei pentru democrație și securitate al Adunării parlamentare NATO și președinte al Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Senatului, Angel Tîlvăr, a evidențiat importanța dimensiunii civile a securității zonei Mării Negre și a susținut menținerea în atenția publică a importanței NATO, cât și a Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, în special în noul context de securitate.
De asemenea, partea americană a prezentat senatorilor prezenți rezultatele studiilor lor față de regiunea Mării Negre și a accentuat importanța deciziilor politice bazate pe expertiză.
 
 
 
 Go to top