Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președinții Comisiilor pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat şi președintele Grupului de prietenie româno-germană din Parlamentul României a Annei Lührmann, ministru de stat pentru afaceri europene și schimbări climatice în Ministerul Federal German de Externe

Marți,  28 iunie 2022 a avut loc primirea de către senatorul Angel Tîlvăr și deputatul Ștefan Mușoiu, președinții Comisiilor pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților, senatoarea Anca Dana Dragu, preşedinta Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat, şi deputatul Cristian Băcanu, președintele Grupului de prietenie româno-germană din Parlamentul României, a  Annei Lührmann, ministru de stat pentru afaceri europene și schimbări climatice în Ministerul Federal German de Externe, aflată într-o vizită de lucru la Bucureşti.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme privind consolidarea relației bilaterale precum și teme aflate pe agenda internațională, respectiv situația din Ucraina, gestionarea refugiaților, asigurarea fluxului exporturilor de cereale din Ucraina, procesul de extindere al Uniunii Europene, politica de mediu și energetică.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, senatorul Angel Tîlvăr, a subliniat că România acordă prioritate aprofundării dialogului și cooperării cu Germania și a transmis sprijinul parlamentar pentru continuarea și consolidarea relațiilor excelente, atât la nivel bilateral cât și în cadrul Uniunii Europene.
În contextul politic actual referitor la situația din Ucraina, partea română a făcut o prezentare a măsurilor luate de România, atât la nivelul instituțiilor publice cât și la nivelul societății civile pentru a sprijini Ucraina și refugiații proveniți din acest stat. În ceea ce privește securitatea alimentară a arătat că România a luat măsuri concrete prin liberalizarea transportului de marfă pentru operatorii ucraineni, precum și facilitarea accesului mărfurilor ucrainene în porturile fluviale și maritime românești.
În context, senatorul Angel Tîlvăr a reamintit importanța revigorării și consolidării proiectului privind Strategia Dunării care este de o importanță strategică pentru transporturi fluviale.
Partea română a salutat decizia luată de liderii europeni săptămâna trecută cu privire la acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Totodată a fost reiterată disponibilitatea României de a acorda sprijin Republicii Moldova în procesul complicat al aderării. 
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a evidențiat că procesul de reformă al spațiului Schengen, în care România este ferm angajată, precum și recentele evoluții de la frontiera UE generate de conflictul din Ucraina, creează un context oportun pentru accelerarea agendei de extindere a spațiului Schengen. S-a subliniat că România a fost un furnizor constant de securitate pentru UE, iar măsurile rapide și eficiente luate pentru a gestiona situația actuală de la frontiera cu Ucraina au demonstrat, încă o dată, că țara noastră aplică pe deplin standardele comune și că este pregătită să adere la spațiul Schengen.
Totodată, senatoarea Anca Dana Dragu, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, a subliniat că România îndeplinește criteriile de aderare la spațiul Schengen și, în acest sens, a afirmat că nu trebuie legate subiectul ridicării MCV-ului  de cel al aderării.
 
 
 
 



Go to top