Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ședința comună a membrilor Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a membrilor Comisiei pentru politică externă și a membrilor Comisiei pentru afaceri europene ale celor două camere ale Parlamentului României, cu o delegație a Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei, condusă de Maka Botchorishvili, președintele acesteia

Membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, membrii Comisiei pentru politică externă și  membrii Comisiei pentru afaceri europene ale celor două camere ale Parlamentului României au avut luni, 27 februarie a.c., o întrevedere cu membri ai Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei condusă de președintele acesteia, Maka Botchorishvili.
Senatorul Augustin - Cristian Ţâgârlaş Niculescu, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, a moderat ședința.
Partea română a reiterat sprijinul puternic și de lungă durată al României pentru Georgia.
Demnitarii români și-au exprimat speranța că Parlamentul Georgiei este conștient de sprijinul constant oferit de autoritățile române pentru perspectiva europeană a Georgiei.
Senatorul Augustin - Cristian Ţâgârlaş Niculescu a propus părții georgiene să se transmită la nivelul comisiei omoloage că există disponibilitatea părții române de a dezvolta colaborarea la un alt nivel, prin care să se lucreze pe domenii specifice.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Vasile Dîncu, a arătat că integrarea unei țări în UE este un proces dificil, de durată, unde este nevoie de perseverență. În continuarea discursului, senatorul Vasile Dîncu a precizat că România sprijină procesul de integrare a Georgiei fiind avocatul acesteia atât la nivel instituțional cât și personal.
Senatorul Radu Mihai Mihail, în calitate de reprezentant al Comisiei pentru politică externă, a apreciat că dialogul bilateral este foarte important arătând că procesul de aderare la UE implică un proces continuu de modernizare a instituțiilor politice și respectarea valorilor fundamentale ale unui regim democratic.
Partea georgiană a mulțumit pentru oportunitatea de a fi primită, în cadrul unei ședințe, de reprezentanții a cinci comisii reunite.
Maka Botchorishvili, în calitate de președinte a Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei a ținut să mulțumească pentru ajutorul pe care România l-a realizat pentru a sprijini Georgia în diferite contexte.
În încheiere, ambele părți au declarat că este necesară o schimbare a paradigmei relației bilaterale  prin realizarea unor întrevederi constante, atât la București cât și la Tbilisi, la nivelul comisiilor de specialitate.
Din partea Senatului României au participat senatorii:  Elena-Simona Spătaru, Marius-Gheorghe Toanchină, Sorin-Cristian Mateescu - Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Vasile Dîncu și Vlad Pufu - Comisia pentru afaceri europene și Radu Mihai Mihail - Comisia pentru politică externă.  
Din partea georgiană au mai participat: Levan Karumidze, Mikheil Daushvili, Teona Akubardia, Tamar Khintibidze - Comisia pentru integrare europeană, iar din partea ambasadei Georgiei în România: Tamar Beruchashvili - ambasador Extraordinar și Plenipotențiar și Ekaterine Dugladze - ministru consilier.
 
 



Go to top