Delegația Parlamentului României la APCE (Senat) a participat luni, 4 aprilie 2022, în format hibrid (Paris și online), la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului. Din delegație au făcut parte senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș (prezență fizică) și senatorii Titus Corlățean și Elena-Simona Spătaru (online).
Comisia a examinat proiecte de rapoarte și a adoptat proiecte de rezoluție și de recomandare pe teme precum: combaterea și prevenirea recurgerii excesive și nejustificate la forță de către oamenii legii, respectiv modalități de valorificare a bunurilor confiscate care provin din activități infracționale.
Totodată, în cadrul comisiei, au fost organizate două audieri. Prima a fost dedicată aspectelor de ordin juridic și celor legate de nerespectarea drepturilor omului în dosarul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu participarea unor reprezentanți ai mediului academic și ai Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Cea de-a doua audiere a fost organizată în contextul dezbaterii proiectului de raport având ca subiect situația deținuților politici din Federația Rusă. La această audiere au răspuns invitației Vladimir Kara-Murza, președintele Fundației pentru Libertate, Boris Nemțov, Vladimir Milov, consilier al lui Aleksei Navalnîi și Vera Celișeva, șefa Departamentului Juridic al Novaia Gazeta, publicație a cărei apariție a fost interzisă de autoritățile de la Moscova.
Comisia a adoptat și un aviz cu privire la proiectul de raport al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație pe tema salvgardării și promovării unor democrații autentice în Europa.
Reuniunea s-a încheiat cu dezbaterea a două proiecte de rapoarte aflate într-o fază incipientă de elaborare: Convenția Europeană a Drepturilor Omului și constituțiile naționale și, respectiv, Pegasus și dispozitive similare de spionaj și supravegherea secretă de stat.