Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Sorin-Mihai Cîmpeanu, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), vicepreședinte al Senatului, la sesiunea de deschidere a celei de-a 6-a ediții a Atelierului de leadership al femeilor parlamentare francofone

Luni, 25 septembrie a.c., senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), vicepreședinte al Senatului, a rostit o alocuțiune de bun-venit la sesiunea de deschidere a celei de-a 6-a ediții a Atelierului de leadership al femeilor parlamentare francofone, organizată de Camera Deputaților și Adunarea Națională a Québec-ului (București, Palatul Parlamentului 25-29 septembrie a.c.).
La reuniune participă femei parlamentare și funcționare parlamentare din Benin, Bulgaria, Camerun, Canada, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Franța, Maroc, România și Senegal, precum și reprezentante ale secretariatului internațional al APF.
În cadrul sesiunii de deschidere, moderată de deputata Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale, au mai rostit alocuțiuni Natalia Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse; Luca Niculescu, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe;  și E.S. Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România. Prim-vicepreședinta Adunării Naționale a Québec-ului, Chantal Soucy a făcut o scurtă prezentare a programului Atelierului.
În alocuțiunea sa, vicepreședintele Senatului Sorin-Mihai Cîmpeanu a arătat că organizarea, în România, în 2024, a patru tipuri de alegeri, deschide o fereastră de oportunitate pentru progresul țării noastre în îndeplinirea dezideratului național și internațional de combatere a subreprezentării femeilor în  politică și în parlamente și a subliniat importanța pe care autoritățile din țara noastră o acordă, în vederea asigurării accesului femeilor la funcții de decizie, în toate domeniile vieții publice.
Senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu a subliniat, în acest context, importanța educației, singura în măsură să conducă la dezvoltarea unei culturi a egalității de gen care să genereze, în societate, schimbarea de mentalitate, necesară pentru combaterea discriminării și pentru eliminarea obstacolelor legate de gen. Crearea cadrului legislativ favorabil și bugetarea corespunzătoare a proiectelor în domeniul educației pe tot parcursul vieții trebuie să reprezinte priorități pe agenda tuturor parlamentelor.
În calitatea sa de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, senatorul Cîmpeanu a arătat că țările francofone și-au pus deja în comun expertiza și resursele pentru a progresa, împreună și individual, în susținerea educației pentru toți și a accesului egal al femeilor și fetelor la educație și formare de calitate. În acest sens, Organizația Internațională a Francofoniei și operatorul său, Agenția Universitară a Francofoniei, promovează egalitatea de gen și egalitatea de șanse atât în cadrul propriilor structuri, cât și prin programele pe care le realizează.
 
Context
Conceptul și inițiativa organizării anuale a Atelierului de leadership al femeilor francofone aparțin Adunării Naționale a Québec-ului. Această activitate, care se adresează femeilor parlamentare și funcționarelor parlamentare din statele membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), este susținută de Catedra de leadership a Școlii Naționale pentru Administrație publică de la Québec și beneficiază de sprijinul financiar și logistic al APF.
Atelierul de leadership al femeilor francofone are drept obiective optimizarea aptitudinilor individuale de leadership, încurajarea relaționării și schimbului de opinii între femeile din parlamentele francofone, precum și dobândirea de competențe în apărarea drepturilor femeilor. Programul include formare teoretică interactivă de nivel universitar și ateliere practice.
Tematica abordată în cadrul celei de-a 6-a ediții este următoarea: leadership transformațional, inteligență emoțională, discursul public, prezentarea situației femeilor din România.



Go to top