Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Silvia-Monica Dinică la sesiunea extraordinară online a Consiliului Director al Uniunii Interparlamentare

Senatoarea Silvia-Monica Dinică, membră a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (UIP) și a Biroului Comisiei permanente a UIP pentru dezvoltare durabilă, a participat, în intervalul 1-3 noiembrie a.c., la sesiunea extraordinară în format virtual a Consiliului Director al UIP, organ director plenar care coordonează activitatea de ansamblu a organizației.
Sesiunea a fost prezidată de Guomin Chen (R.P. Chineză), președinte în exercițiu al UIP, și a reunit aproximativ 400 de parlamentari din peste 140 de țări de pe toate continentele.
În contextul pandemiei de COVID-19, care a făcut imposibilă organizarea în format fizic a sesiunii de toamnă a UIP, Consiliul a aprobat, în baza unor reguli speciale de procedură, bugetul UIP pentru anul 2021 și programul de activități pentru următorii doi ani. Pe ordinea de zi au mai figurat: raportul de activitate al fostului președinte al UIP, Gabriela Cuevas Barron (Mexic); rezultatele celei de-a cincea Conferințe mondiale a președinților de parlamente și ale celui de-al 13-lea Summit al femeilor președinți de parlamente, organizate online în luna august a.c.; decizii privind cazurile examinate de Comitetul UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor.
Cu aceeași ocazie, într-un exercițiu de democrație digitală fără precedent, membrii Consiliului Director au ales, prin vot secret cu buletine, un nou președinte al UIP, în cadrul unui proces electoral complet virtual, desfășurat pe o platformă securizată.
Alegerile au fost precedate de audierea celor patru candidați, membri ai parlamentelor din Canada, Pakistan, Portugalia și Uzbekistan. În intervenția sa, senatoarea Silvia-Monica Dinică a evocat măsurile adoptate de parlamentele naționale pentru tranziția la modul de lucru în format virtual și a felicitat UIP pentru integrarea, cu succes, a instrumentelor digitale, asigurând astfel continuitatea activității și a asistenței acordate parlamentelor, pe fondul crizei pandemice. În acest context, a solicitat opinia candidaților cu privire la oportunitatea transformării evenimentelor virtuale într-o componentă permanentă a activității UIP, în măsură să contribuie la creșterea eficienței și la diversificarea mijloacelor de acțiune ale organizației. A menționat, totodată, că platformele virtuale ar facilita o reacție mai promptă a UIP la evoluțiile internaționale care reclamă un răspuns din partea comunității parlamentare mondiale. Toți candidații au salutat aceste propuneri, manifestându-și interesul de a le transpune în practică pentru consolidarea profilului internațional al organizației.
Conform rezultatelor scrutinului virtual, derulat pe parcursul a 24 de ore, pentru a acomoda toate fusele orare, cel de-al 30-lea președinte al UIP și primul ales online este Duarte Pacheco, președintele Grupului interparlamentar portughez, candidat susținut de Grupul geopolitic 12 Plus al UIP, din care face parte și România.
 
Informații suplimentare
UIP este organizația mondială a parlamentelor, care reunește, în prezent, 179 de parlamente naționale și 13 organisme parlamentare regionale. UIP a fost fondată în anul 1889 şi a reprezentat primul forum permanent de negocieri politice multilaterale. Principalele domenii de activitate ale organizației sunt democraţia reprezentativă; pacea şi securitatea internaţională; dezvoltarea durabilă; drepturile omului şi dreptul internaţional umanitar; egalitatea de gen. UIP încurajează contactele, coordonarea şi schimburile de experienţă între parlamente şi membrii acestora; examinează teme de interes internaţional din perspectiva rolului parlamentelor; facilitează cunoaşterea instituţiilor reprezentative şi dezvoltarea mijloacelor lor de acţiune; asigură dimensiunea parlamentară a activităților ONU.



Go to top