Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintei Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, Anca Dragu și a președintelui Comisiei pentru tineret și sport, Bogdan Matei, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, E.S. Ihor Prokopchuk

Senatoarea Anca Dragu, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități și senatorul Bogdan Matei, președintele Comisiei pentru tineret și sport,  au avut miercuri, 8 februarie a.c., o întrevedere cu E.S. Ihor Prokopchuk,  Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România.
În cadrul întrevederii, senatoarea Anca Dragu a făcut o scurtă prezentare a activității de monitorizare, efectuată încă de la începutul războiului, în vederea asigurării drepturilor omului, atât pentru refugiații din Ucraina aflați în tranzit, cât și pentru cei care rămân în România. Totodată, a fost organizat un Task Force care a adunat în jurul său reprezentanții ministerelor și agențiilor relevante, reprezentanți ai societății civile și ai Comisiei Europene.
Președinta comisiei, Anca Dragu, a spus că, pe tot parcursul anului 2022, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi s-a asigurat că cetățenilor ucraineni care ajung în România le sunt asigurate toate condițiile necesare unui trai decent, cu atenție specială îndreptată asupra minorilor și persoanelor cu dizabilități. De asemenea, senatoarea Anca Dragu a insistat ca aceștia să fie cât mai repede înscriși în școlile din România, considerând că educația este primordială în dezvoltarea lor.
Colaborarea, pe viitor, dintre cele două comisii omoloage, ale Senatului și Radei Supreme, a reprezentat un alt subiect adus în discuție și a fost de natură să reflecte dorința comună a interlocutorilor de a proteja persoanele care fug din calea războiului și, în egală măsură, hotărârea de a colabora pe parcursul procesului de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Senatorul Bogdan Matei, președintele Comisiei pentru tineret și sport, a arătat că sportivii de performanță ai Ucrainei au acces în bazele cluburilor și federațiilor sportive din România, astfel încât își pot desfășura antrenamentele în condiții de excelență.
La rândul său, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, E.S. Ihor Prokopchuk, a prezentat ultimele evenimente petrecute în Ucraina și a mulțumit Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități pentru implicare.
Totodată, E.S. Ihor Prokopchuk, a făcut referire la „Legea privind minoritățile naționale din Ucraina”, adoptată de către Rada Supremă, oferind câteva detalii legate de prevederile acesteia. Cele două părți au fost de acord ca astfel de consultări, la nivel bilateral, să aibă loc și pe viitor.
La încheierea întrevederii, senatoarea Anca Dragu a transmis că este în curs de redactare un raport al activității de monitorizare pe care Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a efectuat-o în anul 2022 și pe care îl va prezenta în perioada următoare.Go to top