Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Angel Tîlvăr a E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, l-a primit miercuri, 26 octombrie a.c., pe Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene l-a felicitat pe ambasadorul Ihor Prokopchuk pentru numirea sa la București, subliniind importanța și utilitatea prezenței în România a unui diplomat de carieră în situația actuală. Acest lucru reflectă importanța pe care Ucraina o acordă relațiilor bilaterale.
Senatorul Angel Tîlvăr a reiterat condamnarea agresiunii premeditate, nejustificate și neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei și a reamintit că România condamnă în termenii cei mai fermi, aceste așa-zise referendumuri desfășurate în regiunile ocupate din Ucraina, în perioada 23-27 septembrie 2022, cu implicarea și sprijinul nemijlocit al forțelor de ocupație ruse. Acestea sunt ilegale și ilegitime; ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, respectiv a dreptului internațional umanitar iar rezultatul acestora este nul și neavenit.
Demnitarul român a continuat subliniind că este foarte important ca întreaga comunitate internațională să manifeste unitate și solidaritate în a determina Federația Rusă să respecte principiile de drept internațional și ordinea internațională bazată pe reguli.
Partea română a subliniat că trebuie să facem împreună mai multe eforturi de a construi o agendă de cooperare pozitivă, de viitor și bazată pe proiecte concrete. România este pregătită să lucreze pentru o astfel de relație cu Ucraina, bazată pe încredere reciprocă și cooperare strânsă în toate chestiunile de interes comun. 
 
 
 Go to top