Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Săptămâna Senatorilor USR

Newsletter 23 – 29 septembrie
Falcoi Nicu
 
Agenda Apărării, în al doisprezecelea ceas
Ne apropiem de finalul unui an în care apărarea României a fost cel mai ignorat domeniu al guvernării PSD. Dacă în 2018 PSD a pus Armata pe butuci, în 2019 putem spune că guvernul care ne-a rămas moștenire de la Liviu Dragnea a reușit s-o bage în mormânt de-a binelea.
Ce se întâmplă pe plan extern pune Armata României în prima linie de presiune.
VEZI ARTICOL
 
Sistemului național unic pentru apeluri de urgență
In ședința Comisiei de apărare din Senat, unde s-a discutat Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.62/2019 pentru modificarea și completarea OUG nr.34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice.
Pe scurt, acel proiect care-ar fi trebuit să reglementeze, printre altele, obligativitatea ca toți cetățenii să prezinte actul de identitate la cumpărarea cartelelor preplătite. O măsură necesară, care ar fi putut ajuta la evitarea multor tragedii:
VEZI ARTICOL
VEZI ARTICOL
 
Bilanț de activitate / Săptămâna 23 – 27 septembrie a.c.
VEZI ARTICOL
 
Allen Coliban
 
Legea care elimină ursul de pe lista speciilor protejate
Ieri a trecut la Senat L249/2019. (https://senat.ro/Legis/Lista.aspx…), cu votul TUTUROR partidelor, mai puțin USR.
Noi ne-am abținut, din următoarele considerente:
VEZI ARTICOL
 
ONU și schimbările climatice.
Peste 4 milioane de oameni în 163 de țări de pe glob au protestat zilele trecute, cerând măsuri urgente de adresare a problemei schimbărilor climatice și o reducere drastică a emisiilor de carbon.
ONU organizează un Summit pe subiectul schimbărilor climatice, așteptările fiind în sensul asumării unor ținte foarte ambițioase. Donald Trump nu va fi prezent. Dintre cele 100 de state care s-au înscris la cuvânt, doar jumătate au fost considerate a avea obiective suficient de curajoase. Dinspre autoritățile de la București - tăcere totală.
VEZI ARTICOL
 
Silvia Dinica
 
Ambrozia - un subiect interesant pentru sănătatea publică, un subiect neinteresant pentru Ministerul Mediului
 
Aproape o sută de bucureșteni au ieşit să tragă un semnal de alarmă autorităților față de problemele de sănătate provocate de ambrozie. De fapt, ambrozia e un simbol al paraginei și nepăsării care caracterizează guvernarea actuală. Ambrozia este deja declarată în multe țări europene drept plantă de carantină și se iau măsuri drastice pentru eliminarea ei. Semințele de ambrozie rămân în sol și pot rodi și după 40 de ani!
La noi nu se face aproape nimic, deși această buruiană, care este extrem de răspândită, provoacă probleme serioase de sănătate celor alergici la polenul ei.
VEZI ARTICOL
 
Jurnal din Senat
Aşa cum v-am obişnuit deja, vă povestesc ce s-a întâmplat azi la Senat pentru proiectele de lege din Comisiile unde sunt membru.
 
VEZI ARTICOL
 
Proiect de modificare a Legii Asociațiilor de Proprietari
Am inițiat un Proiect de lege pentru modificarea aspectelor care au îngreunat activitatea Asociațiilor de Proprietari cuprinse în Legea cu același nume.
Am organizat numeroase dezbateri pe această temă cu reprezentanții Asociațiilor de Proprietari și am integrat în acest proiect majoritatea propunerilor venite din partea lor.
VEZI ARTICOL
 
Siguranța copiilor noştri
Cum s-a ajuns aici?
• "Măcelărirea", în regim de urgență, fără studii de impact, a legilor justiției, a codurilor penale şi de procedură penală timp de 2 ani jumătate de către Puterea instalată în decembrie 2016;
• Recursul compensatoriu al domnului Tudorel Toader care a dus la o avalanşă de eliberări condiționate din închisori;
• O serie de decizii ale CCR care au dus la blocarea multor dosare penale;
• Politizarea din Poliția Română, atât de evidentă în cazul Caracal;
• Adoptarea OUG 51 prin care elevii din mediul rural nu mai beneficiază de reducerea oferită pe transportul intrajudețean;
• Bugetul Educației nu este o prioritate de zeci de ani şi investițiile în infrastructura şcolară au fost cazuri izolate şi nicidecum o urgență națională.
Ce e de făcut?
VEZI ARTICOL
 
Florina Presada
 
OUG 51/2019 în comisiile de specialitate ale Senatului
 
Reprezentanții Guvernului, mai ales MDRAP, au venit cu câteva argumente pentru a-și susține ordonanța. Eu am propus respingerea ordonanței, așa cum am cerut și Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe marginea ei. Până la decizia CCR însă, legea de aprobare a OUG 51/2019 trebuie să intre la vot final în plenul Senatului azi, 23 septembrie, astfel încât ea să nu treacă tacit. Așa că haideți să vedem cum minte Guvernul când susține această ordonanță! Mai jos sunt argumentele prezentate în comisii.
VEZI ARTICOL
 
Remus Mihai Gotiu
 
PROTEST ÎN MUNȚI/ LANȚ UMAN ÎMPOTRIVA BULDOZERELOR ÎN PARCUL NATURAL BUCEGI
 
Împreună cu colegii parlamentari Allen Coliban, Dumitru Lupescu și Cornel Zainea și cu colegi din Filiala USR Dâmbovița am urcat pe platoul Parcului Natural Bucegi, în apropiere de Piatra Arsă, acolo unde s-au trezit unii să se apuce să construiască cabane după bunul plac.
Mesajul nostru e clar și ferm: nu ne putem permite să distrugem natura, doar pentru ca niște speculatori imobiliari să-și umple buzunarele.
VEZI ARTICOL
 
SALVAREA URȘILOR DE LA MĂCEL - PETITIE
In Senat, împreună cu colegii de la USR, am fost singurii care ne-am opus amendamentului prin care s-a dat liber la vânat urși în mod discreționar.
Am arătat și în intervenția din Senat, că acest lucru nu doar că riscă să bage România în infringement pentru încălcarea Directivei Habitate, ci și că acest lucru nu rezolvă problema invocată de susținătorii amendamentului barbar.
VEZI ARTICOL
 
”Barbarie în Senat. S-a dat liber la măcelărit urși, ciocârlii și capre negre” -
Senatul a adoptat o modificare la Legea Vânătorii și protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, prin care ursul a fost scos de pe lista speciilor protejate. Cu doar o zi în urmă, marți, în Comisia pentru Agricultură din Senat, majoritatea parlamentară a votat împotriva legilor inițiate de parlamentarii USR Allen Coliban, Mihai Goțiu și Cornel Zainea, de includere a ciocârliei de câmp și a caprei negre printre speciile protejate.
VEZI ARTICOL
VEZI ARTICOL
 
George Marussi
Proiect USR pentru DIASPORA
Reîntregirea familiilor, aducerea în țară a forței de muncă, a expertizei și experienței acumulate de lucrătorii români în alte țări sunt priorități USR, dar ne dorim să mobilizăm toată clasa politică pentru acest obiectiv.
Am depus acest proiect legislativ alături de colegii mei Dan Barna și Radu Mihail și ne dorim ca masurile financiare propuse să îi convingă pe cat mai mulți romani să se întoarcă în țară.
VEZI ARTICOL
 
George Edward Dirca
 
Industria tutunului dictează politica de stat a României prin parlamentarii PSD
în cadrul Comisiei pentru Buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, s-a consumat un moment extrem de periculos și suspect pentru securitatea sănătății publice și a modului în care unii parlamentari înțeleg acest concept.
Concret, în calitate de co-inițiator al proiectului de lege L443/2019 în domeniul reglementării produselor din tutun, am susținut cu argumente științifice și am prezentat rapoartele unor studii internaționale agreate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prin care am motivat importanța modificărilor regăsite în proiectul de lege de mai sus.
Pe scurt proiectul privește următoarele modificări:
VEZI ARTICOL
 



Go to top