Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul președintelui Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, la deschiderea sesiunii parlamentare septembrie - decembrie 2019

Stimați colegi senatori,

Azi e ultima mea zi în calitate de Președinte al Senatului României.
A fost o onoare și un privilegiu pe care le voi prețui întotdeauna, să mă aflu timp de cinci ani în fruntea unei instituții a cărei istorie a început acum mai bine de un veac și jumătate.
În numele acestei promisiuni am acționat pe parcursul celor cinci ani, și anume de a fi un președinte corect, echilibrat și echidistant. De asemenea, am promis că voi fi un președinte implicat, nu voi asista pasiv la ceea ce se întâmplă în societatea românească și pe scena politică.
Am militat pentru ceva ce mi se pare esențial pentru democrația noastră, și anume ca drepturile și libertățile cetățeanului să fie ceva real și nu doar o lozincă pe care foarte mulți o spun doar în campanie electorală. De la această tribună, nu o singură dată, am denunțat abuzurile din sistemul de justiție. M-am bucurat de sprijinul multora dintre dumneavoastră, așa cum m-am bucurat de susținerea unei părți din media. Este trist să remarc că, din păcate, opoziția nu a înțeles această luptă pentru redarea justiției cetățeanului, pentru îndepărtarea influențelor serviciilor de informații din actul de justiție și pentru eliberarea judecătorilor de orice presiune. Ei au înțeles că asigurarea independenței justiției este un asalt asupra justiției.
Sper că acum au devenit mai înțelepți și nu ne vom opri la jumătatea drumului cu eliberarea totală a judecătorilor de orice influențe, politice sau de altă natură. Și abia atunci, când vom fi siguri că acest lucru e real și irevocabil, înseamnă că ne-am încheiat misiunea.
Celor care vor veni după mine la conducerea Senatului, le spun că încă nu am răspuns, nici eu, nici dumneavoastră, cu privire la rolul Senatului în viitor, astfel încât să nu mai existe această suprapunere de prerogative și atribuții între Camera Superioară și Camera Deputaților. După cum vedeți vorbim mereu în ultima vreme de necesitatea unei reforme constituționale, dar toată lumea se referă cu precădere la prerogativele Președintelui României, pe care le consideră prea mari sau prea puține. Ei bine, eu cred că va trebui să desenăm în viitor care va fi rolul Senatului arhitectura constituțională din România. Cred că rolul Senatului trebuie să fie unul care să arate că ne adaptăm schimbărilor, rolul Senatului în viitor îl văd ca o Cameră de reprezentare a comunităților locale. Avem mai multe exemple în Europa în acest sens și cred că rolul de dezbatere a marilor proiecte care țin fie de siguranța națională fie de politica externă trebuie să fie aici în Senat.
După cum vedeți, nu m-am cramponat de această funcție, nici în trecut când am fost ministru sau prim-ministru, pentru că am crezut cu tărie că funcțiile sunt făcute pentru oameni și nu oamenii pentru funcții.
Am ajuns în această funcție de prestigiu din partea unei alianțe politice, mi se pare firesc astăzi să mă despart de ea odată ce respectiva alianță și-a încetat existența, din respect pentru normele statului de drept, ale democrației și în numele bunului simț.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături, mă refer la dumneavoastră, doamnelor și domnilor senatori, tuturor celor care m-au ajutat în toți acești ani să mă achit de sarcinile pe care le-am avut. Mulțumesc în egală măsură echipelor numeroase din cadrul Senatului care au lucrat în această perioadă, începând cu Secretariatul General, și cu direcțiile de specialitate. Îmi doresc să fi dezamăgit pe cât mai puțini și să fi confirmat așteptările cât mai multora dintre dumneavoastră. Voi continua să mă implic politic și să lupt pentru idealurile cu care mi-am început cariera politică. Pentru mine nu este nimic mai presus decât respectarea drepturilor și libertăților individuale și vreau să vă spun că, dacă nu vom înțelege acest lucru esențial și elementar, atunci orice discuție despre democrație sau despre prosperitate este practic inutilă. Totul pleacă de la această necesitate absolut fundamentală de a respecta Constituția, drepturile și libertățile care sunt garantate fiecărui cetățean.
Vă mulțumesc!
 
 



Go to top