Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Grupului parlamentar de prietenie cu Canada, condus de senatorul Ion-Narcis Mircescu, președintele Grupului, cu o delegația parlamentară canadiană

La data de 2 iulie a.c., în marja Sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), desfășurată la București, a avut loc întrevederea Grupului parlamentar de prietenie cu Canada, condus de senatorul Ion-Narcis Mircescu, președintele Grupului, cu delegația parlamentară canadiană din care a făcut parte și senatorul Peter M. Boehm, co-președintele Grupului de prietenie cu România, din cadrul Parlamentului Canadei.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de relația bilaterală dintre cele două țări şi de colaborarea în cadrul unor formate şi organizații internaționale precum și subiecte de actualitate, aflate pe agenda internațională.
Senatorul Ion-Narcis Mircescu a afirmat că, pentru România, Canada este un partener de încredere cu viziuni similare și un jucător cheie în relațiile transatlantice, cu care ţara noastră împărtășește aceleași valori și angajamentul de a le apăra. Domnia sa a subliniat rolul crucial al diplomației parlamentare în dezvoltarea unei înțelegeri comune a tendințelor care vor influența securitatea internațională și regională în anii următori. În acest context, a salutat existența Grupului de prietenie cu România în cadrul Parlamentului Canadei, punctând importanța consolidării dialogului deja inițiat în acest format.
În ceea ce privește securitatea flancului Estic al NATO şi războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost transmisă poziția constantă a României de condamnare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, demnitarii români au punctat importanța sprijinirii Republicii Moldova, stat aflat în proximitatea războiului și care este afectat de acesta. Stabilitatea și securitatea Republicii Moldova sunt esențiale  pentru regiune și a fost subliniată, totodată, necesitatea continuării sprijinirii parcursului european al acestui stat.
Președintele Grupului de prietenie cu Canada a arătat că aderarea României la OCDE este un obiectiv major pentru țara noastră și toate forțele politice lucrează fără încetare pentru atingerea acestuia. S-a subliniat rolul Parlamentului care este și va continua să fie crucial în reforma politicilor, practicilor și legislațiilor interne. Senatorul Ion-Narcis Mircescu a evidențiat că odată ce România se va alătura clubului OCDE, cele două țări vor lucra împreună pentru a atrage mai multe companii canadiene care vor investi în România. În acest sens, a subliniat importanța  acordării sprijinului continuu pentru atingerea acestui obiectiv.
De asemenea, a fost apreciată colaborarea dintre cele două țări în domeniul energiei şi sprijinul Canadei acordat în vederea dezvoltării acestui sector. Totodată, a fost evidențiat că există multe domenii în care poate fi extinsă colaborarea și a fost transmisă deschiderea pentru primirea investitorilor canadieni interesați, în România.
În cadrul întrevederii a avut loc și un schimb de idei și experiențe în ceea ce privește măsurile de combatere a schimbărilor climatice, lupta împotriva dezinformării precum și privind riscurile și avantajele utilizării inteligenței artificiale.
Din delegația canadiană au mai făcut parte senatoarea Judy White, precum şi Pam Damoff și Annie Koutrakis, membre ale Parlamentului.
De partea Grupului parlamentar de prietenie cu Canada, din cadrul Parlamentului României, a participat şi senatorul Gheorghe Adrian Cătană, membru al Grupului de prietenie şi deputații Daniel-Liviu Toda şi Boris Volosatîi, membri ai Grupului de prietenie. De asemenea, la întrevedere a participat şi deputatul Ilie-Dan Barna, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE.           



Go to top