Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la ,,Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanța în Uniunea Europeană"

În perioada 12-13 februarie a.c., a avut loc la Parlamentul European: ,,Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanța în Uniunea Europeană", organizată de Parlamentul European și Parlamentul Belgian, ca parte a dimensiunii parlamentare a Președinției belgiene  a Consiliului Uniunii Europene.
Din partea Senatului României au participat la această reuniune: senatorul Dănuț Bica, secretar al Comisiei economice, industrii și servicii și senatorul Ionel-Dănuț Cristescu, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital.             
În cadrul reuniunii au fost abordate aspecte privind provocările economice, sociale și politice în cadrul Uniunii Economice și Monetare (UEM). Principalele puncte de discuție au vizat coordonarea politicilor economice, gestionarea sustenabilității finanțelor publice și promovarea convergenței sociale în cadrul unui context geopolitic complex.
Comisarul European pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairéad McGuinness, a afirmat că atingerea obiectivului major al Uniunii Economice și Monetare (UEM), respectiv creșterea economică sustenabilă, este posibilă doar prin distribuirea echitabilă a beneficiilor. Aceasta contribuie la sprijinirea convergenței reale între Statele Membre. Progresele înregistrate în consolidarea coeziunii interne au fost recunoscute ca având un impact semnificativ în întărirea profilului UE ca actor global relevant și în asigurarea unei acțiuni externe coerente și eficace.
Vorbitorii au susținut faptul că o provocare majoră pentru Uniunea Economică și Monetară constă în gestionarea sustenabilității finanțelor publice, afectate de crizele suprapuse cu care se confruntă UE. În acest context, s-a subliniat necesitatea implementării unui nou cadru de guvernanță economică pentru consolidarea sustenabilității datoriilor publice pe termen mediu.
În contextul geopolitic actual, s-a subliniat necesitatea identificării unui echilibru între dimensiunea internă și cea externă a politicilor UE. Coerența în acțiuni pentru creșterea competitivității, durabilității și coeziunii economice și sociale, în timp ce se promovează valorile și standardele Uniunii în exterior, a fost considerată esențială.
Extinderea UE reprezintă o oportunitate majoră din punct de vedere a potențialului de creștere și dezvoltare, dar poate avea un impact semnificativ asupra Pieței Unice și politicilor sectoriale europene. În acest sens, acțiunile noastre trebuie să fie bine dimensionate și echilibrate, astfel încât procesul de extindere să fie unul sustenabil și predictibil pentru toate părțile implicate.


Go to top