Cătălin Bochileanu: ”Nu-i putem lăsa pe românii din Diaspora fără acte de identitate până în 2031”

: Nu-i putem lăsa pe românii din Diaspora fără acte de identitate până în 2031. Vrem să fim un stat care respectă drepturile cetățenilor săi sau unul care îi obligă să și le revendice în instanță?
 
Milioane de români din afara granițelor țării sunt discriminați de mai bine de două decenii. Ei sunt privați de un drept fundamental: dreptul de a avea un act de identitate românesc. M-am numărat și eu printre acești români în anii în care am locuit în Spania.

Guvernul ne-a comunicat că acești cetățeni vor avea cărți de identitate. Dar când, exact, nimeni nu a știut să spună.

Am dezbătut ieri, în comisia pentru administrație din Senat, inițiativa USR care ar fi permis românilor din Diaspora să beneficieze imediat de cărți de identitate - simple sau electronice - cu menționarea țării de domiciliu. Reprezentanții Guvernului au venit să ne spună că, recent, au lucrat la o ordonanță de urgență care prevede emiterea cărților electronice de identitate pentru acești români. Dar, marea problema este că această ordonanță NU conține niciun termen clar pentru emiterea efectivă a acestor documente, nici la nivel național, nici la misiunile diplomatice.
Conform Regulamentului UE, statul român trebuie să emită noile cărți de identitate până la 3 august 2031. Asta înseamnă că, dacă autoritățile vor tergiversa procesul, așa cum au făcut-o până acum, românii cu domiciliul în străinătate vor continua să fie ignorați și discriminați, fiind lăsați fără acte de identitate pentru încă cel puțin șapte ani. Această situație este inacceptabilă. Nu putem să le spunem acestor oameni să mai aștepte ani de zile pentru ca statul să le recunoască un drept fundamental.

Și există un precedent clar: anul trecut, un cetățean român domiciliat în Franța și-a câștigat în instanță dreptul la o carte de identitate. CJUE a stabilit că legislația românească actuală încalcă dreptul la liberă circulație, iar statul român a fost obligat să-i emită  acestuia o carte de identitate.

Stimați colegi, dacă statul român continuă să le nege acest drept, cei peste un milion de români cu domiciliul în străinătate își vor căuta dreptatea în instanțe. Iar eu vă întreb: vrem să fim un stat care respectă drepturile cetățenilor săi sau unul care îi obligă să și le revendice prin procese interminabile? De aceea, trebuie să acționăm acum, imediat, pentru actualizarea legislației. Soluția USR este una simplă, necesară, în acord cu normele europene. Nu-i putem lăsa pe românii din Diaspora fără acte de identitate până în 2031.
 

publicat în data de 25.03.2025 13:58:31


Go to top