Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului va deveni lege

Un grup de parlamentari din mai multe partide politice a inițiat un proiect de act normativ care urmează să transpună în legislația românească Planul național de prevenire și combatere a cancerului – document strategic de interes național prezentat la sfârșitul lunii ianuarie 2022, elaborat, sub auspiciile administraţiei Prezidenţiale, de medici renumiţi, experţi în politici publice și cu implicarea societății civile şi a asociațiilor reprezentative de bolnavi oncologici.
Proiectul legislativ se bucură de o susținere largă în interiorul arcului majorității parlamentare. Inițiatorii actului normativ sunt: senator Nicoleta Pauliuc (supraviețuitoare a unui diagnostic de cancer pancreatic), deputat dr. Nelu Tătaru, deputat prof univ. dr. Patriciu – Andrei Achimaș – Cadariu, senator prof. univ. dr. Adrian Streinu – Cercel, senator dr. Attila László, senator Laura – Iuliana Scântei.
Există trei tipuri majore de obiective sectoriale pe care Strategia anti-cancer trebuie să le îndeplinească.
1) Prevenirea cancerului prin: realizarea Strategiei naționale de promovare a conceptelor de prevenție a bolilor cronice netransmibile (NCDs); realizarea unei rețele interconectate la nivel național și sistemele de conectare în rețea ale Uniunii Europene; măsurarea factorilor de risc asociați cu apariția cancerului; medicina personalizată.
2) Diagnosticarea timpurie și eficientă a cancerului prin: realizarea unui traseu standardizat pentru pacientul oncologic; utilizarea medicinii personalitzate pentru prevenirea, screening-ul, diagnosticarea și tratamentul cancerului; introducerea testării imunohistochimice și genetice; realizarea unui registru national de cancer functional, cu subregistre pentru toate localizările precum și implementarea dosarului electronic al pacientului, în acord cu spațiul european de date medicale.
3) Îmbunătățirea tratamentului prin: introducerea terapiilor inovative; actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală și a protocoalelor terapeutice; tumor board; medicina personalizată.
Potrivit propunerii legislative, Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea cancerului. Totodată, îndeplinirea tuturor obiectivelor și a măsurilor cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.
Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România se va finanța în principal de către Ministerul Sănătății de la bugetul de stat, cu un buget anual minim stabilit prin lege începând cu anul 2023.
 
 


Go to top