Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita în Republica Irak a delegației Senatului României, condusă de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă

O delegație a Comisiei pentru politică externă din Senatul României, compusă din senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei și din senatorii Roberta Anastase, Ion Prioteasa, Răzvan Alexandru Cuc și Levente Novak, membri ai Comisiei, a efectuat, în perioada 26-28 septembrie a.c., o vizită oficială în Republica Irak, la invitația părții irakiene.
Programul vizitei a cuprins atât întrevederi cu înalți oficiali ai guvernului de la Bagdad, cât și cu liderii autoritățiilor din Regiunea Kurdistan, din cadrul Republicii Irak.
La Bagdad, delegația română a fost primită cu multă deschidere și disponibilitate de a relansa dialogul politico-diplomatic dintre România și Republica Irak. În acest sens, au avut loc discuții consistente cu prim-ministrul irakian, Muhammad Shia Al-Sudani, cu viceprim-ministrul și ministrul de externe, Fuad Hussein, cu vicepreședintele Parlamentului Republicii Irak, Shakhwan Abdullah Ahmad Dalawi, cu președintele Comisiei de politică externă a parlamentului irakian,  Dylan Ghafour Saleh, cu liderul partidului Coaliția Stat de drept, Nouri Al-Maliki (fost prim-ministru) și cu liderul Alianței Fatah, Hadi al-Amiri. Oficialii irakieni au exprimat întreaga disponibilitate de a susține întărirea relațiilor dintre cele două state în vederea consolidării și extinderii cooperării pe domenii comune de interes, precum apărarea, energia, educația, agricultura, transporturile și infrastuctura, digitalizarea ș.a.
La întrevederea cu prim-ministrul irakian, șeful delegației române a înmânat acestuia scrisoarea și invitația primului-ministru al României, Marcel Ciolacu, de a efectua, în următoarele luni, alături de alți membri ai guvernului irakian, o vizită la București, invitație care a fost acceptată.
Cele două părți  au subliniat contribuția României la stabilizarea climatului de securitate a Irakului, la întărirea forțelor de securitate irakiene și susținerii eforturilor de combatere a terorismului și la procesul de reconstrucție post-conflict din Irak, atât prin demersuri bilaterale, cât și prin acțiunile desfășurate în cadrul misiunilor NATO și UE în Irak.
În cadrul întrevederilor, cele două părți au subliniat necesitatea continuării consultărilor bilaterale și au agreat necesitatea accelerării încheierii setului de nouă acorduri de colaborare negociate, dintre care șase se află în faza de semnare, în domenii precum industria de apărare, educația militară, combaterea crimei organizate și a traficului de droguri, agricultura, ș.a. De asemenea, au agreat organizarea la București a ședinței Comisiei mixte economice interguvernamentale, după o întrerupere de 8 ani, precum si a unui forum economic cu participarea oamenilor de afaceri din cele două țări.
La Erbil, capitala Regiunii Kurdistan din Republica Irak, delegația parlamentară a Senatului României a fost primită cu aceeași deschidere și dorință de accelerare a cooperării. În cadrul întrevederilor cu președintele Regiunii Kurdistan, Nechirvan Idris Barzani, cu președintele Parlamentului, Hemin Hawrami, cu Masoud Barzani, președintele Partidului (de guvernământ) Democrat Kurd (PDK), și cu consilierul special al prim-ministrului pentru politică externă și schimbări climatice, Bayan Sami Rahman, aceștia au manifestat interesul și întreaga disponibilitatea de a identifica și de a încuraja dezvoltarea de proiecte și investiții care să fie în beneficiul ambelor țări.
Un moment special al programului de la Erbil l-a constituit întâlnirea cu un grup de foști absolvenți kurzi-irakieni ai unor universități din România în promoțiile anilor ’80. Aceștia și-au menținut legăturile cu România fie prin afacerile pe care le-au dezvoltat, fie la nivel personal, dar mai ales prin limba română pe care o vorbesc și pe care o exersează săptămânal în cursul întâlnirilor pe care le au. Prin rolul pe care îl au în societatea, economia și administrația irakiană, absolvenții de universități din România constituie o veritabilă punte de legătură dintre România și Irak.



Go to top