Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a președinților Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților, Nicoleta Pauliuc și Laurențiu Dan Leurean, a președintelui Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean și a președintelui Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Angel Tîlvăr, cu Leo Docherty, ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – luni, 3 octombrie 2022

Subiectele abordate în cadrul dialogului au fost legate de colaborarea româno-britanică post-Brexit în plan politic, economic și militar, în cadrul NATO, precum și teme de actualitate aflate pe ordinea de zi a agendei europene. De asemenea, au fost discutate și drepturile cetățenilor români rezidenți în Regatul Unit și procesul de negociere al Acordului post Brexit între UE și Marea Britanie.
Demnitarii români au prezentat sincere condoleanțe pentru decesul Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, care va rămâne totdeauna recunoscută drept una dintre cele mai remarcabile personalități ale lumii, care și-a dedicat viața țării și poporului său, precum și asigurării păcii și stabilității globale.
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului, Nicoleta Pauliuc, a subliniat interesul pentru menținerea cooperării bilaterale în planul politicii externe și al securității, două dintre componentele de bază ale Parteneriatului Strategic bilateral. Domnia sa a arătat că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este un aliat strategic al României, exprimând încrederea în relațiile noastre apropiate, bazate pe principii similare, valori și obiective împărtășite. Demnitarul român a vorbit și despre necesitatea  întăririi cooperării în plan parlamentar, între țările de pe Flancul Estic al NATO și al UE, pe subiecte ce țin de combaterea agresiunii Rusiei și acordarea de sprijin Ucrainei. De asemenea, a vorbit și despre pericolul crescut al traficului de persoane, în special de copii, care trebuie să constituie o prioritate de securitate, atât la nivelul NATO cât și cel a UE. Nu în ultimul rând, domnia sa a făcut apel la partea britanică pentru continuarea și creșterea cooperării în planul apărării și securității, cu țara noastră.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlățean, a arătat interesul pentru dezvoltarea și diversificarea Parteneriatului Strategic bilateral având în vedere realitățile post-Brexit, subliniind scopurile și aspirațiile noastre comune și evoluțiile internaționale actuale. În acest sens, domnia sa a a exprimat îngrijorarea față de ultimele acțiuni ale Rusiei, România condamnând în termenii cei mai puternici așa-numitele referendumuri desfășurate în regiunile ocupate ale Ucrainei, ca fiind ilegale, ilegitime și o încălcare gravă a dreptului internațional. Domnia sa a făcut apel la partea britanică să continue să sprijine, în același spirit al dreptului internațional și al valorilor europene democratice, integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Georgiei,  state care la rândul lor ar putea cădea victime agresiunii ruse.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța pentru țara noastră, a relației bilaterale cu Regatul Unit, noul acord privind Parteneriatul Strategic dintre cele două țări fiind un element fundamental de cooperare în contextul post Brexit, alături de cel creat în cadrul NATO. Domnia sa a subliniat, totodată, importanța continuării sprijinirii Ucrainei, la nivelul Uniunii Europene, lupta acestui stat constituind un exemplu din punct de vedere moral.
La întrevedere a fost prezent și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, E.S. Andrew Noble.
 
 
 
 Go to top