Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la APCE, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a participat la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care s-a desfășurat la Paris, în 5 noiembrie 2021. 
În cadrul acestei reuniuni, senatorul român a organizat, în calitate de raportor al comisiei,  audierile pe tema aspectelor juridice privind aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. La aceste audieri au fost invitați să participe: Tonje Meinich, președinta Grupului ad-hoc de negociere 47+1, Juan Fernando López Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, și Giuliano Pisapia, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) a Parlamentului European. 
În intervenția sa, cu acest prilej, senatorul român a subliniat necesitatea identificării soluțiilor juridice necesare finalizării procesului de aderare, menit să conducă la întărirea coeziunii,  autorității și credibilității celor două organizații și la asigurarea unei protecții mai bune a cetățenilor europeni în privința respectării drepturilor lor fundamentale și asigurării standardelor europene în materie. 
Totodată, dezbaterile la acest punct al ordinii de zi a reuniunii au relevat importanța continuării dialogului dintre părțile implicate în procesul de aderare a Uniunii Europene la Convenție, asumat de către UE, potrivit Art. 6 (2) al Tratatului de la Lisabona, pentru depășirea dificultăților
și clarificarea aspectelor de ordin juridic semnalate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, arătând că, în cadrul acestui dialog, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Parlamentul European au un rol deosebit de important. 
De asemenea, la dezbaterile raportului cu tema: lupta împotriva corupției – principii generale privind responsabilitatea politică, raportor Sergiy Vlassenko (Ucraina, PPE), senatorul român a susținut, împreună cu deputatul Vladimir Vardanyan (Armenia, PPE), o serie de amendamente propuse de Comisia APCE pentru afaceri politice și democrație - în calitate de comisie responsabilă cu elaborarea proiectului de aviz -, care au fost dezbătute și aprobate de membrii comisiei desemnate pentru raport. 
Pe lângă cele trei amendamente ale comisiei de avizare, senatorul Titus Corlățean a propus un amendament distinct, prin care a cerut ca investigațiile anticorupție desfășurate de către instituțiile responsabile ale statelor membre ale Consiliului Europei să se bazeze exclusiv pe folosirea instrumentelor legale și constituționale, amendament aprobat de membrii comisiei.Go to top