Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a Comisiilor pentru drepturile omului ale Senatului și Camerei Deputaților cu delegația Consiliului Europei

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului împreună cu Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților a avut marți, 5 aprilie 2022, o întrevedere cu o delegație a Consiliului Europei, condusă de Christophe Poirel, directorul Direcției Drepturile Omului.
Vizita delegației din cadrul Consiliului Europei are loc în contextul în care Departamentul pentru executarea hotărârilor CEDO a observat o creștere a numărului de hotărâri pentru care este nevoie de măsuri specifice care să garanteze că încălcările nu vor fi repetate, precum și o creștere a numărului de hotărâri care ridică probleme structurale sau complexe.
În cadrul întrevederii, Christophe Poirel și-a exprimat aprecierea față de nivelul cooperării strânse și constructive dintre partea română și Departamentul pentru executarea hotărârilor CEDO și a menționat progresele înregistrate de România în unele domenii precum violența domestică, o problemă de actualitate nu doar în România ci și în alte state, detenția - prin îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, dar a subliniat faptul că există și numeroase hotărâri care încă nu au fost executate. Există un număr de peste 100 de cauze care nu au fost implementate, iar din cele 46 de state România ocupă locul al treilea, fiind cauze neexecutate de peste 10 sau chiar 16 ani, a precizat Christophe Poirel.
În cadrul întrevederii, au fost prezentate mai multe cauze care necesită modificări legislative și de politici publice cum ar fi o reformă în domeniul sănătății mintale și reglementarea cadrului legal referitor la revizuirea dispozițiilor Codului penal privind infracțiunile sexuale, inclusiv atunci când victimele sunt copii, pentru a se asigura că acestea incriminează fără echivoc acte sexuale de viol la care victimele nu au consimțit în mod valabil, precum și modificări ale Codului de procedură penală.
 Christophe Poirel consideră că rolul cel mai important în punerea în executare a hotărârilor îl are voința politică, iar la nivelul Parlamentului României, Comisiile pentru drepturile omului. ,,Acest lucru poate fi realizat prin două modalități: (1) prin adoptarea legislației necesare pentru conformarea cu hotărârile CEDO și (2) prin monitorizarea Guvernului în ce privește executarea hotărârilor Curții”, a menționat Christophe Poirel.
Președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, Anca Dragu, a precizat că una dintre prioritățile Comisiei este legată de schimbul de bune practici în domeniul drepturilor omului cu comisii similare din Parlamentele europene pentru a identifica cele mai bune soluții.
De asemenea, Anca Dragu a subliniat că o altă prioritate a Comisiei se referă la modificările legislative care trebuie făcute în domeniul traficului de persoane și al violenței domestice, iar strategia abordată vizează alocarea de resurse financiare suplimentare Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
La finalul întrevederii, Anca Dragu a menționat faptul că împreună cu membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților ,,vom monitoriza aplicarea și reflectarea în legislație a deciziilor CEDO și vom analiza care este cea mai eficientă metodă: comisie specială comună sau prin comisiile actuale”.



Go to top