Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlățean, cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, a avut o întrevedere luni, 8 august a.c., cu domnul Kim Jin-pyo, președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, care a realizat o vizită oficială în România, în perioada 8-9 august a.c.. A participat și Andi Cristea, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților.
Senatorul Titus Corlățean l-a felicitat pe oficialul coreean  pentru recenta numire ca președinte al Adunării Naționale și  i-a urat succes în îndeplinirea mandatului său.
În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de caracterul substanțial al Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea. În acest context, s-a discutat oportunitatea identificării de noi domenii sectoriale de cooperare de interes comun, în vederea valorificării potențialului acestui Parteneriat.
Cei doi oficiali au fost de acord asupra reluării dialogului politic de nivel, în vederea unei cooperări mai pragmatice, adaptată noului mediu geopolitic și economic. De asemenea, au fost menționate o serie de proiecte bilaterale din diverse domenii, creșterea atragerii de investiții sud-coreene, în sectoare cu valoare adăugată, energie nucleară, infrastructură, agricultură, precum și pomovarea exporturilor românești în Republica Coreea.
Totodată, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a apreciat importanța construirii unor relații mai strânse între comunitățile noastre. Domnia sa a făcut o evaluare a susținerii reciproce a candidaturilor pe plan multilateral. În acest context, a mulțumit părții coreene pentru susținere în obținerea României a statutului de țară candidat și a menționat că autoritățile române contează în continuare pe susținerea de către Republica Coreea a unui proces accelerat în vederea aderării țării noastre la OCDE.
Președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea a prezentat părții române candidatura portului Busan pentru desfășurarea expoziției, sub denumirea ”World Expo 2030”.
În continuare, cele două părți au făcut o evaluare a contextului de securitate în cele două regiuni geografice.
 
 
 
 Go to top