Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Legile Magnitsky” în România, propuse de USR, blocate de Comisia de Politică Externă

Comisia de Politică Externă a Senatului a dat aviz negativ inițiativei legislative a USR privind adoptarea  România a unei ”Legi Magnitzky”.  O asemenea lege ar permite autorităților române să interzică accesul pe teritoriul național și/sau înghețarea de conturi, blocarea de active etc. unor persoane vinovate sau suspecte de acte de mare corupție, atacuri la adresa drepturilor omului, trafic de persoane, spălare de bani, care nu au fost urmărite penal în propria țară.
”USR vrea ca România, ca stat democratic, să își poată manifeste voința politică de a penaliza corupția sub toate formele ei. Noi credem că e nevoie de o clasă politică responsabilă, curajoasă și care își dă mijloacele necesare să facă acest lucru. Dacă pentru reprezentanții unelor partide sunt evidente motivele pentru care se abțin la vot când vine vorba de a limita unor persoane corupte dreptul la mișcare sau accesul la resurse, în cazul altora imi este greu să înțeleg de ce nu se alatură unei pozitii tranșante și deschise împotriva corupției și a corupților. În Comisie, doar USR a votat pentru Legea Magnitzky ” spune senatorul USR Radu Mihail.
Lega Magnitzky a fost adoptată prima dată în Statele Unite, pornind de la cazul avocatului Serghei Magnitsky, mort în condiții suspecte într-o închisoare rusă, după ce a lansat public acuzații de corupție și delapidare împotriva unor înalți oficiali ai Federației Ruse. Magnitsky a fost condamnat postmortem de justiția rusă pentru fraudă fiscală. Niciun oficial de rang înalt nu a fost cercetat pentru acuzele înaintate de el.
Canada, Marea Britanie, Letonia, Lituania și Estonia au adoptat și ele legile Magnitsky.
 



Go to top