Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite a delegației Senatului României, condusă de vicepreședintele Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu

O delegație a Senatului României, condusă de vicepreședintele Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, efectuează, în perioada 12-18 decembrie a.c., o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite. Din delegația parlamentară fac parte și chestorul Senatului, senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, senatorul István-Loránt Antal, vicepreședintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, senatorul Florian-Dorel Bodog, liderul Grupului parlamentar PSD, senatorul Ștefan-Radu Oprea, liderul Grupului parlamentar PNL, senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, și liderul Grupului parlamentar UDMR, senatorul Lóránd Turos.
Vizita de lucru are loc în contextul evenimentelor organizate de Pavilionul României la Expo 2020 Dubai și are ca scop atât consolidarea dialogului politic bilateral și aprofundarea relațiilor de cooperare dintre România și Emiratele Arabe Unite, cât și schimburi de bune practici cu membri ai corpului legislativ național, specialiști de renume și reprezentanți ai mediului de afaceri din întreaga lume, preocupați de identificarea soluțiilor sustenabile de dezvoltare pentru viitor.
Programul de contacte bilaterale organizate în marja vizitei a inclus întrevederi cu prim-vicepreședintele Consiliului National Federal al Emiratelor Arabe Unite, Hamad Ahmad Al-Rahumi, și cu membri ai Comisiei de prietenie cu Europa, convorbiri oficiale cu Saeed Al Tayer, MD&CEO al Autorității Guvernamentale pentru Energie și Apă Dubai (DEWA), cu Isam Kazum, CEO al Departamentului pentru Economie și Turism (DET) și cu Malek Al Malek, director general al Autorității de Dezvoltare din Dubai (DDA), o întâlnire cu membri ai comunității de români din EAU și o vizită la Centrul de inovare situat în Parcul Solar Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
Convorbirile oficiale au prilejuit un schimb de opinii cu privire la perspectivele relației bilaterale și posibilitățile concrete de a intensifica dialogul politic, diplomatic, economic și sectorial, ținând seama de  potențialul important de extindere a cooperării româno-emirateze.
În cadrul convorbirilor oficiale, demnitarii români au evidențiat faptul că Emiratele Arabe Unite reprezintă cel de-al doilea partener comercial al României din zona Golfului și au exprimat interesul pentru: creșterea nivelului schimburilor comerciale, atragerea de investiții directe în proiecte naționale majore, participarea firmelor românești la proiecte de dezvoltare economică și a infrastructurii din EAU, precum și extinderea cooperării sectoriale în domeniile de interes reciproc.
Discuțiile delegației Senatului României cu oficialii emiratezi s-au referit și la necesitatea valorificării oportunităților de colaborare în sfera energiei regenerabile, consolidarea cadrului bilateral oferit de Comisia Mixtă de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, dialogul interparlamentar, promovarea schimburilor culturale și gestionarea pandemiei de Covid-19. 
În cadrul programului organizat de Pavilionul României la Expo 2020 Dubai, delegația Senatului a participat miercuri, 15 decembrie a.c., la un seminar de afaceri dedicat sectorului energetic – „The Future of Sustainable Energy – Perspectives Towards 2030”. În cadrul evenimentului au avut loc prezentări ale domeniilor energetice din România și EAU și au fost arătate soluții inovative pentru eficientizarea rețelelor energetice naționale, fiind abordate subiecte precum rolul energiei ca resursă esențială pentru un viitor sustenabil, impactul economic al sustenabilității energetice și rolul soluțiilor inovative pentru eficientizarea sectorului energetic.
Totodată, oficialii români au participat la evenimentul intitulat „Energy Efficiency Games”, găzduit de Pavilionul României și organizat în colaborare cu Comisia Europeană și cu alte țări participante, cum ar fi Italia, Polonia, Portugalia, Franța, Germania, Moldova, Lituania și Croația, precum și la workshop-ul ”Sustainable Romania, Local Knowledge from the Past for a Global Lasting Future”.

Informații suplimentare:
La expoziţia mondială Expo 2020 Dubai cu tema „Connecting Minds, Creating the Future”, ce se desfăşoară în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, participă peste 192 de state și se așteaptă participarea a mai mult de 25 de milioane de vizitatori.
Pavilionul României la Expo 2020 Dubai, dezvoltat în jurul conceptului „New Nature”, propune un proces de reflecție asupra creșterii economice sustenabile și a inovației științifice,  în contextul noilor provocări de mediu. Acesta reprezintă un demers strategic care propune un ansamblu de oportunități de conectare, prin instrumente digitale și aplicații mobile, la moștenirea culturală și naturală a României. Pavilionul României ilustrează simbolic operele unor creatori români din domeniul artistic și al cercetării științifice, precum Constantin Brâncuși, George Enescu, Grigore Antipa și Nicholas Georgescu–Roegen. Prezența României la expoziția mondială de la Dubai are obiectivul de a prilejui un intens program de contacte politice bilaterale la nivel înalt și de a găzdui numeroase evenimente dedicate promovării economice, culturale și turistice a României.Go to top