A treia masă rotundă pe tema Stadiului negocierilor şi impactul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) asupra economiei României.

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României a organizat miercuri, 11 mai a.c., la Sala Dimitrie Cantemir, a treia masă rotundă pe tema Stadiului negocierilor şi impactul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) asupra economiei României.
Invitat de marcă a fost dl. David Henig - director pe TTIP în cadrul Business Innovations and Skills Department (BIS), echivalentul Ministerului Economiei din Marea Britanie, însoțit de oficiali ai Ambasadei Marii Britanii, dl. Adam Sambrook - Șef Adjunct de Misiune și Pompiliu Tamas - Senior Political Officer. Partea română a fost reprezentată de doamna senator Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, domnul senator Oprea Ştefan-Radu, președintele Comisiei pentru dezvoltare şi strategie economică, domnul deputat Iulian Iancu, președinte al Comisiei pentru industrii şi servicii, precum și de alți membri ai Comisiilor Permanente - doamna Andreea Paul, Secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, doamna Senator Gabriela Crețu, raportor al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat pe TTIP.
În deschidere, doamna senatorul Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a subliniat faptul că societatea românească trebuie informată asupra beneficiilor acestui tratat și, evident, trebuie discutat concret pe marginea criticilor și a punctelor slabe care apar într-o astfel de negociere. Pentru România este importantă nu doar latura economică a acestui tratat, cât mai ales latura strategică, având în vedere că România este un furnizor de securitate ce apară a doua frontiera externă a UE ca lungime, adică vecinătatea estică a Uniunii. Domnia sa a reamintit faptul că au fost organizate mai multe dezbateri pe această temă, Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului implicându-se activ în mediatizarea subiectului la nivel de opinie publică și mediu investițional.
La capitolul beneficii, doamna senator Anca Boagiu a subliniat faptul că se preconizează o creștere cu 0,25% din PIB pentru România și 0,5% pentru Europa, în cazul aplicării tratatului. Asta nu înseamnă că nu există voci critice care trebuie ascultate și luate în considerare în procesul de negociere. În perioada urmatoare, datorită deschiderii Ministerului Economieie spre o colaborare puternică și amenajarea sălii speciale de lecturare a documentelor TTIP, parlamentarii vom avea informații mult mai complete. Astfel, se va discuta mai deschis și mai tranșant despre acordul TTIP, pentru a se clarifica multe dintre îngrijorările societății civile și nelămuririle mediului de afaceri asupra oportunităților economice.
Nu în ultimul rând, în cadrul dezbaterii a fost atins și subiectul Brexitului, opinia părții române fiind unitară și echivocă: rolul Marii Britanii este foarte important în interiorul UE. Nu putem avea o Uniune puternică fără a fi solidari și a ne susține între noi.
În cadrul dezbaterii, alte teme de interes atinse au fost contextul geopolitic de negociere a tratatului TTIP, avantajele şi dezavantajele adoptării tratatului TTIP din perspectiva importanţei sectorului energetic și al transporturilor, protecţiei consumatorilor europeni şi a mediului și alte aspecte relevante ale impactului TTIP asupra economiei românești.
 
NOTA - Dl. David Henig este director adjunct pe TTIP în cadrul Departamentului Britanic pentru Inovație și Afaceri de la începutul negocierilor în 2013. El conduce relația Marii Britanii cu Comisia Europeana și cu alte state membre pe TTIP, pe principalele teme de negociere, inclusiv coerența în reglementare, IMM, energie și proceduri vamale și facilitarea comerțului. A organizat și a ținut discursuri la numeroase conferințe și evenimente pe TTIP în Marea Britanie și Europa. Înainte de TTIP, dl David Henig a lucrat în Guvernul Britanic pe politici de afaceri internaționale (international business policies), în special referitoare la China.


Go to top