Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervenția senatoarei Elena-Simona Spătaru, membră a Delegației Parlamentului României la APCE, la Sesiunea extraordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Strasbourg, 14-15 martie 2022

 
Marți, 15 martie 2022, cu ocazia Sesiunii extraordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), senatoarea Elena-Simona Spătaru, membră a Delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul, la dezbaterea de urgență dedicată consecințelor agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, raportor Ingjerd Schou (Norvegia, Grupul Conservatorilor Europeni/Alianța Democraților).
În expunerea sa, senatoarea Spătaru a subliniat că invazia Ucrainei de către Federația Rusă încalcă în mod flagrant ordinea juridică internațională cristalizată în perioada postbelică, fiind cu siguranță cea mai gravă agresiune militară căreia Europa i-a fost martoră în ultimele decenii. Cu această ocazie, demnitarul român și-a manifestat totodată sprijinul ferm pentru nenumăratele apeluri adresate Federației Ruse de a înceta imediat și necondiționat această agresiune militară împotriva Ucrainei și de a își respecta pe deplin obligațiile în baza dreptului internațional umanitar, permițând astfel evacuarea în condiții de siguranță a civililor și înlesnind accesul neîngrădit la asistență umanitară a celor care se află în nevoie. Parlamentara română a mai adăugat că România sprijină în integralitatea lor măsurile substanțiale de răspuns impuse Federației Ruse de către comunitatea internațională și că țara noastră a răspuns solicitării Ucrainei de asistență prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene și în contextul găzduirii unui hub logistic pentru colectarea și transportul donațiilor provenite din asistența umanitară internațională acordată Ucrainei și cetățenilor săi. Cu mult mai mult impresionantă a fost, potrivit senatoarei Spătaru, solidaritatea cetățenilor români manifestată la scară largă și în diferite modalități față de sutele de mii de ucraineni care au fost întâmpinați pe  teritoriul României.
APCE a adoptat, în unanimitate, marți, 15 martie a.c., avizul care a recomandat Comitetului Miniștrilor excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, iar miercuri, 16 martie a.c., Comitetul Miniștrilor a luat oficial, pe această bază, decizia prin care Federația Rusă este exclusă din rândul statelor membre ale Consiliului Europei.
 
 



Go to top