Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatoarei Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, cu Duarte Pacheco, președintele Uniunii Interparlamentare, în marja Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022

Vineri, 30 septembrie a.c., președintele Uniunii Interparlamentare (UIP), Duarte Pacheco, aflat în vizită la București, a avut o întrevedere cu senatoarea Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a Grupului Român al UIP (GRUI), membră a Grupului de lucru al UIP pentru știință și tehnologie, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senat.
Președintele UIP se află în aceste zile în România în vederea participării, în calitate de invitat special, la primul Forum internațional al parlamentarilor și reprezentanților din sectorul privat, cu tema Reducerea decalajului digital – o agendă mondială pentru viitorul digital (30 septembrie - 1 octombrie 2022). Evenimentul are loc în marja Conferinței Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Comunicațiilor (București, 26 septembrie-14 octombrie a.c.).
Oficialul UIP a apreciat inițiativa organizării unei reuniuni dedicate parlamentarilor cu ocazia conferinței UIT, exprimându-și convingerea că dezbaterile vor contribui la conturarea unor soluții legislative eficiente pentru reducerea decalajelor digitale, dezvoltarea competențelor digitale, asigurarea securității și rezilienței cibernetice, acestea fiind principalele provocări într-o lume în care digitalizarea joacă un rol determinant.
Interlocutorii au evidențiat rolul important asumat de UIP pentru mobilizarea acțiunii parlamentare în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și au evocat cele mai relevante rezoluții ale UIP în materie, cu recomandări adresate parlamentelor, guvernelor și organizațiilor internaționale, pe teme precum valorificarea TIC în sectorul educației; promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile; pacea și dezvoltarea în epoca inovării și a schimbărilor tehnologice.
Vicepreședinta GRUI a remarcat contribuția UIP la promovarea proceselor de digitalizare în parlamentele membre și s-a referit la măsurile adoptate de Senatul României pentru realizarea tranziției la activitățile online și hibrid în contextul pandemiei de COVID-19. A subliniat, totodată, că parlamentele trebuie să consolideze progresele datorate digitalizării accelerate din ultimii ani, cu precădere în ceea ce privește implicarea publicului în activitatea parlamentară, deschiderea și transparența instituțională și o administrație mai eficientă.
Reprezentanta Senatului a apreciat valoarea și utilitatea dezbaterilor, a platformelor de consultare, a publicațiilor și a celorlalte instrumente pe care UIP le pune la dispoziția parlamentelor pentru modernizarea lor tehnologică, între care Centrul pentru Inovare în Parlament, rapoartele mondiale e-Parlament sau ghidurile privind site-urile de web parlamentare și TIC în bibliotecile parlamentare.
În cadrul discuțiilor, a fost subliniată necesitatea unei cooperări mai strânse înte parlamente, guverne, mediul de afaceri, mediul academic și societatea civilă, pentru reducerea decalajelor digitale la nivel național și internațional, ca o condiție sine qua non pentru valorificarea potențialului TIC în beneficiul dezvoltării la scară globală. În acest context, vicepreședinta GRUI s-a referit la concluziile unui raport recent al UNICEF, care trage un serios semnal de alarmă privind decalajele în creștere dintre băieți și fete în ceea ce privește abilitățile matematice, din cauza sexismului și a stereotipurilor de gen, și a pledat pentru o implicare sporită a UIP în promovarea participării fetelor și femeilor în domeniile STEM.
 
 Go to top