Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu la conferința internațională 30 years since the collapse of the communism in Eastern Europe. The role of cultural diplomacy in approaching protracted conflicts, 1 aprilie 2019

Domnule Președinte Emil Constantinescu,
Onorați oaspeți,
Doamnelor și domnilor,
 
Este o plăcere să vă urez bun venit la această conferință internațională care celebrează 30 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. Este într-adevăr un moment important să reflectăm asupra trecutului, asupra stării de fapt actuale, precum și asupra acțiunilor noastre viitoare în scopul avansării procesului de modernizare și dezvoltarea a societăților noastre.
Vă rog îmi permiteți să încep prin a mulțumi Domnului Președinte Constantinescu pentru această inițiativă și pentru toată munca depusă în organizarea acestui forum internațional de dialog și de cooperare. Reunind foști șefi de stat și guvern, reprezentanți notabili din mediul politic și diplomatic, lideri academici și religioși din Europa de Est, din Balcani, din Caucaz și peninsula Coreeană pentru a face schimb de opinii și idei, este, desigur, o oportunitate excelentă de a propune, în același timp, soluții adecvate la provocările actuale cu care se confruntă societățile noastre.
Doamnelor și domnilor,
Căderea comunismului este în mare măsură interpretată ca o victorie a democrației și a libertății. A fost într-adevăr o răsplată pentru angajamentul nostru ferm față de valorile liberale. Privind înapoi, ne dăm seama că povestea comunistă a fost înlocuită de o poveste liberală, care a devenit un model pentru perioada de tranziție și pentru cartografierea viitorului societăților noastre. Lăsând în urmă  experiențele dictaturilor brutale pe care majoritatea dintre noi le-a experimentat, regimurile democratice stabilite în 1989 și 1990 în Europa Centrală și de Est au naturalizat în această regiune practicile și instituțiile libertății personale, drepturile omului și libertățile politice, prosperitatea și dezvoltarea economică.
Astfel, pentru țările din Europa de Est, democrația a devenit un punct de vedere universal, chiar piatra de temelie a unei societăți libere și bogate.
Ceea ce sărbătorim cu adevărat astăzi, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și colapsul regimurilor dictatoriale din Europa de Est este valoarea și puterea libertății, împreună cu deosebitul privilegiu de a trăi în societățile democratice care oferă oportunități și speranță majorității cetățenilor. În ultimele trei decenii, societățile noastre au fost nevoite să învețe în fiecare zi o nouă lecție.
 Povestea democrației și a libertății nu a fost una simplă. A fost mai degrabă caracterizată de provocări multiple, dificile și uneori, imprevizibile. Aproape toate țările din Europa de Est, inclusiv România, au suferit schimbări politice, sociale, economice și culturale profunde și au experimentat, atât beneficiile democratizării, cât și dilemele care au apărut împreună cu acest proces. Reformele orientate spre piață, valorile liberale, cultura europeană, aderarea la NATO și la Uniunea Europeană – toate acestea au fost obiective reale, planificate a fi atinse concomitent și într-un timp foarte scurt. De aceea, singura soluție a fost demararea unei tranziții politice rapide către un sistem centrat pe drepturile și libertățile fiecărui cetățean.
Bazându-se pe această poveste democratică de 30 de ani a democratizării, cu părți bune și părți rele, provocarea actuală pentru toți liderii est-europeni este acum de a angaja societățile noastre în menținerea păcii, găsirea de soluții pentru abordarea conflictelor prelungite și construirea unui viitor mai prosper. Acesta este deopotrivă un privilegiu și o responsabilitate.
Doamnelor si domnilor,
Realizăm, astăzi, importanța promovării dialogului, a cooperării și a parteneriatelor strategice, pe de o parte, la nivel regional, în cazul țărilor din Europa de Est și pe de altă parte, la nivel global, prin intermediul diplomației culturale. Nu trebuie subestimată puterea diplomației culturale de a crea punți între comunități și națiuni, precum și de a construi pacea și a rezolva conflictele.
Diplomația culturală este într-adevăr o formă de putere inteligentă. Prin eforturile noastre susținute și pe dimensiunea diplomație culturale, putem ajunge la o mai bună înțelegere a diferențelor noastre culturale, a particularităților fiecărei națiuni și, mai presus de toate, a intereselor noastre comune care ne aduc mai aproape. Numai prin sprijin reciproc, putem să obținem securitate și să atingem obiectivele noastre economice și sociale Așadar, trebuie să privim diversitatea culturală nu ca un element care ne desparte, ci mai degrabă ca forță motrice spre cooperare, deoarece fiecare cultură prezintă, în fond, un set unic de oportunități
Cu aceste cuvinte închei prin a vă ura tuturor o dezbatere fructuoasă. Bucurați-vă atât de discuții, cât și de șederea dumneavoastră în București. Vă mulțumesc!



Go to top