Senatorul USR Cristian Bordei: ”Guvernul României face paranghelie pe puntea Titanicului!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză coaliția de guvernământ că dă dovadă de iresponsabilitate și că, în loc să se pregătească pentru criza economică ce se prefigurează, face paranghelie pe puntea Titanicului.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că în timp ce guvernele occidentale fac scenarii despre consecințele economice ale prelungirii războiului din Ucraina, despre posibila penurie de alimente în urma reducerii producției de îngrășăminte și anunță planuri în valoare de miliarde de euro pentru sprijinul companiilor locale, guvernul României cheltuiește într- o veselie pe sinecuri și pensii speciale.

Cristian Bordei: Guvernul României face paranghelie, rupe normele la cheltuieli, dă fără număr la toată lumea de la stat, ca și cum ne-am afla într-o bulă a veseliei perpetue, izolată complet de restul lumii în care trăim. Cheltuielile statului au crescut cu încă 58.5 miliarde de lei. Cheltuielile cu bunurile și serviciile, care ar fi trebuit să scadă conform poveștilor nemuritoare ale Dlui. Marcel Ciolacu,  au crescut cu încă 6.9 miliarde de lei.”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, aduce aminte că în 2008 am mai trăit o decuplare total inconștientă de fenomenele economice evidente la nivel mondial, pe vremea guvernului Tăriceanu, când guvernul făcea ferfeniță pușculița bugetară cu creșteri halucinante de cheltuieli, cu frenezia orchestrei de pe puntea unui Titanic care încă mai credea că a ocolit icebergul.

Acum, ca și atunci, de plătit vor plăti românii, este concluzia declarației politice a senatorului Cristian Bordei.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Festival pe puntea Titanicului!

Stimați colegi,
În caz că încă n-ați aflat, în România este festival! Festival marca PSD-PNL-UDMR!
 
Majoritatea specialiștilor în economie din Europa sau de peste ocean își bat capul cu iminența unei crize economice globale de mare amploare. Se discută despre inflația nemaivăzută de decenii, despre consecințele creșterii dobânzilor asupra creditării economiei, despre criza gazului și sursele limitate de aprovizionare pentru Uniunea Europeană în momentul în care depozitele acum pline vor începe să se golească.
 
Se vorbește despre perturbările lanțurilor globale de aprovizionare, despre criza semiconductorilor și a diverselor materiale și materii prime în contextul războiului comercial tot mai dur dintre SUA și China și despre efectele recentei decizii a OPEC+ de a tăia producția de țiței cu 2 milioane de barili/lună. Se fac scenarii despre consecințele economice ale prelungirii războiului din Ucraina, despre posibila penurie de alimente în urma reducerii producției de îngrășăminte iar guvernele occidentale anunță planuri în valoare de miliarde de euro pentru sprijinul companiilor locale. Cele mai recente date indică o scădere importantă a tranzacțiilor pe piața imobiliară americană, la fel și pe cea chineză, semne clare ale unei recesiuni economice.
 
Însă, în acest timp, ce să vezi? Guvernul României face paranghelie, rupe normele la cheltuieli, dă fără număr la toată lumea de la stat, ca și cum ne-am afla într-o bulă a veseliei perpetue, izolată complet de restul lumii în care trăim.
 
Conform datelor execuției bugetare pe primele 9 luni, proaspăt publicate de Ministerul de Finanțe,  cheltuielile statului au crescut cu inca 58.5 miliarde de lei. Cheltuielile cu bunurile și serviciile, care ar fi trebuit să scadă conform poveștilor nemuritoare ale Dlui. Marcel Ciolacu,  au crescut cu încă 6.9 miliarde de lei.
 
PSD, PNL și UDMR tocmai au votat suplimentarea numărului maxim de posturi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor cu încă 173. Asta la numai câteva zile distanță față de cererile de suplimentare a schemei la ANRE cu 180 de posturi și la APM cu 150 posturi, adică sute de noi sinecuri bine plătite pentru pilele de partid.
 
Taxele nu doar că nu au scăzut, așa cum se procedează în perioadă de criză, ci taxele pe proprietate urmează să crească substanțial, iar încasările din taxele indirecte (TVA, accize etc) au crescut cu 23.6 miliarde, ca urmare a exploziei prețurilor la energie și carburant. Înțelegem acum și mai bine de ce coaliția PSD-PNL-UDMR a refuzat cu cerbicie să reducă aceste taxe așa cum USR a cerut în mod repetat. Păi de unde bani pentru sinecuri și pentru tocat la stat? Doar n-o să se sacrifice amantele pentru interesul cetățeanului.
 
O astfel de decuplare total inconștientă de fenomenele economice evidente la nivel mondial am mai văzut pe vremea guvernului Tăriceanu II, în perioada 2007-2008, guvern PNL-UDMR, susținut de PSD (sună cunoscut, nu-i așa?). Și atunci, în timp ce criza economică începuse să facă ravagii în SUA și se răspândea către Europa, guvernul făcea ferfeniță pușculița bugetară cu creșteri halucinante de cheltuieli, cu frenezia orchestrei de pe puntea unui Titanic care tocmai reușea să ocolească icebergul.
 
Atunci nu s-a sfârșit bine. România a avut o prăbușire economică de peste șapte procente și pentru echilibrarea bugetului s-au făcut la disperare tăieri masive de salarii care au afectat  pe mulți ani viața cetățenilor.
 
Acum, aceleași partide aflate la putere vor cu tot dinadinsul să ne convingă că nu sunt capabile să învețe din greșelile trecutului și îndreaptă, din nou, țara cu viteză către zid. Ca senator USR, din opoziție, îmi fac datoria să mai strig încă o dată la șoferul turmentat, în speranța că se va trezi din aburii beției măcar în al doisprezecelea ceas.”
 


Go to top