Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Gabriela Crețu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, la reuniunea informală cu vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová

În data de 27 octombrie a.c., senatoarea Gabriela Crețu a participat la reuniunea informală cu vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, organizată în format videoconferință, sub egida președinției Cehiei la Consiliul Uniunii Europene.
Discuțiile din cadrul reuniunii informale s-au concentrat asupra măsurilor menite să răspundă recomandărilor sub Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) și asupra libertății presei.  La reuniunea au participat membri ai comisiilor parlamentare pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene.
În cadrul intervenției sale, senatoarea Gabriela Crețu a atras atenția asupra faptului că ”drumul spre iad este presărat cu cele mai bune intenții” și a afirmat că:
“După titlu, propunerea Comisiei Europene ar părea că are drept motto ”Eliberați-l pe Julian Asange!”. În fapt, nu este deloc asta.
Libertatea presei este absolut necesară, dar mijloacele propuse în European Act of Media Freedom sunt departe de a servi rezolvării adevăratelor probleme.
Cea mai gravă dintre acestea nu este, nici pe departe,  controlul politicului asupra politicilor editoriale, ci controlul pe care proprietarii mijloacelor de comunicare în masă îl exercită asupra acestora.  Acest control afectează și libertatea personală a jurnaliștilor atunci  când nu gândesc la fel ca angajatorii lor. Pe lângă statisticile legate de numărul jurnaliștilor care au suportat violențele poliției, ar trebui luate în considerare numărul jurnaliștilor  profesioniști care și-au pierdut locurile de muncă sau s-au simțit obligați să le părăsească din cauza faptului că sunt atașați adevărului și nedispuși să facă concesii inacceptabile patronilor. „
,,Ca susținători ai serviciilor publice de televiziune și radiodifuziune,  suntem de acord că acestea trebuie protejate și finanțate.
Dar nu e vorba doar de dependența financiară față de politic sau eventuala intervenție a acestuia în politica editorială. În același timp, trebuie recunoscut că unele au pierdut deja competiția cu serviciile private și nu-și mai pot realiza misiunea de serviciu public pentru că prea puțini cetățeni le urmăresc. Această realitate afectează grav pluralismul opiniilor care ajung la cetățeni, pentru că aceștia ar trebui să fie beneficiarii statutului privilegiat al mass media.
Concentrarea capitalului în domeniul mass media este mai periculoasă decât pare. Nu este vorba de banii investiți, ci de audiența pe care o are fiecare, în funcție de audiență, pot obține publicitate privată și asta întreține un cerc vicios. Nu rareori, contractele de publicitate au și condiții  netransparente (scrise cu litere mici) care transformă mijloacele de comunicare în masă în jucători în plan politic, în sensul subminării democrației, nu întăririi acesteia!
Insist asupra capacitării cetățenilor și educării acestora pentru a nu deveni victimele mijloacelor de comunicare în masă, clasice și noi, care urmăresc modelarea opiniei publice, nu reflectarea acesteia.”
În continuarea intervenției sale, referitor la MCV, senatoarea Gabriela Crețu a subliniat că “din multe motive – orizonturi mereu mișcătoare, prelungirea nejustificată a aplicării, conectarea cu aderarea la Spațiul Schengen – Mecanismul de Cooperare și Verificare a contribuit masiv la creșterea euro-scepticismului în România. Eram cei mai optimiști europeni în momentul aderării;  reacțiile antieuropene de astăzi nu sunt străine de recomandările din MCV”.
În același timp, a afirmat că există puncte de vedere ușor diferite prin faptul că executivul european, Comisia Europeană, a respins întotdeauna orice condiționare a aderării la Spațiul Schengen de ridicarea MCV. Asta nu a împiedicat, însă, utilizarea de unele state membre a acestuia ca mijloc de presiune.
 
 
 



Go to top