Senatorul Gheorghiță Mîndruţă, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului și senatorul Sebastian Răducanu, membru al comisiei au avut, miercuri, 14 iunie a.c., o întrevedere cu o delegație a Comisiei pentru afaceri politice și apărare din Senatul Republicii Italiene, condusă de senatorul Roberto Menia, vicepreședintele acesteia.
Subiectele abordate în cadrul dialogului au fost legate de cooperarea bilaterală în domeniul securității și apărării și în cadrul NATO, prin prisma provocărilor de securitate cauzate de războiul din Ucraina.
În cadrul discuțiilor, senatorul Gheorghiță Mîndruţă a reliefat rolul Parteneriatului strategic consolidat dintre Italia și România, care oferă cadrul optim pentru dezvoltarea unei relații excelente în domeniul apărării și la nivel parlamentar. Senatorul Mîndruță a apreciat stadiul foarte bun al colaborării între cele două state, punctând importanța diplomației parlamentare pentru dialogul între cele două țări.
Domnia sa a subliniat importanța creșterii, în contextul actual de securitate, a procentului din PIB alocat bugetului apărării de către țara noastră la 2,5%, începând cu anul 2023, din care un procent de peste 20% este alocat achiziției de echipamente majore şi activităţilor de cercetare-dezvoltare (35,2% în 2023).
Demnitarul român a apreciat contribuția aliaților NATO, inclusiv a Italiei, în asigurarea eficienței și credibilității acțiunilor de descurajare și apărare pe flancul de est, inclusiv prin contribuția semnificativă și constantă la misiunea de poliție aeriană deasupra teritoriului României și în regiunea Mării Negre.
Senatorul Mândruță a mai subliniat faptul că este esențială continuarea sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru alte ţări din regiune – Republica Moldova şi Georgia, care se află în proximitatea conflictului şi care sunt, totodată, ţinta acţiunilor hibride ale Rusiei.
În acest sens, a evidenţiat provocările cu care se confruntă Republica Moldova, care suferă de pe urma multiplelor încercări de destabilizare, arătând că sprijinul UE pentru acest stat, în contracararea ameninţărilor hibride şi creşterea rezilienţei, este fundamental.
Ambele părți au punctat importanță strategică pentru România și Italia a Regiunii Balcanilor de Vest și a cooperării în cadrul diverselor formate și misiuni de pace ale UE în această zonă.