Conferința „Drepturile fetelor și femeilor în societatea românească modernă” a fost organizată de Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități din Senatul României și Asociația Moașelor Independente, și a avut loc la Palatul Parlamentului, în data de 23 aprilie 2024.
Evenimentul a beneficiat de o audiență diversă, formată din reprezentanți ai guvernului, organizații neguvernamentale, profesioniști din domeniul medical, activiști pentru drepturile femeilor și membri ai societății civile, pentru a discuta și a găsi soluții la problemele legate de drepturile și sănătatea femeilor din România.
Conferința a abordat o gamă largă de subiecte:
- Impactul creșterii cazurilor de mame minore în România și soluțiile pentru sprijinirea acestor femei tinere. Una din zece mame din România este adolescentă, iar una din șase adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea al doilea copil înainte de 18 ani. Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au cele mai multe sarcini (31,7%), de peste trei ori mai mult decât cele care au absolvit învățământul obligatoriu sau liceul.
- Importanța accesului la educație pentru sănătate, ca disciplină școlară obligatorie, precum și consecințele negative ale lipsei acestuia.
- Necesitatea asigurării accesului gratuit la avort și consiliere pentru fetele sau femeile care se confruntă cu constrângeri sau care au fost victime ale violenței.
- Accesul din ce în ce mai restricționat al femeilor la servicii de avort.
- Lipsa de interes pentru promovarea avortului medicamentos.
Participanții au fost încurajați să propună idei și soluții concrete pentru îmbunătățirea accesului fetelor și femeilor la servicii medicale de calitate și pentru promovarea sănătății reproductive în România. Prof. Dr. Cătălina Poiană și Dr. Alina Epure au prezentat din punct de vedere medical perioadele specifice femeilor - pubertate, sarcină și menopauză, concluzionând că educația pentru sănătate începe în familie, tocmai de aceea ar trebui să creștem generații sănătoase.
„Conferința a fost un succes, în sensul că am reușit să aducem împreună părți interesate din diferite domenii pentru a discuta și a găsi soluții la problemele legate de drepturile și sănătatea femeilor din țara noastră. Toți cei prezenți au recunoscut nevoia urgentă a modificării curriculumului, pentru ca educația pentru sănătate să devină obligatorie. Este primul pas pe care trebuie să-l facă Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pentru a o reglementa și a o implementa în noul an școlar. Este un pas obligatoriu în direcția prevenirii și promovării sănătății”, a declarat senatorul Remus Negoi, președintele Comisiei.
„Sănătatea reproducerii este esențială pentru dezvoltarea umană. Serviciile de sănătate a reproducerii nu sunt un lux, ci o necesitate fundamentală în orice țară. O prioritate trebuie să fie accesul la servicii de planificare familială, avort în siguranță și monitorizarea sarcinii. În România, profesia de moașă tinde spre extincție, în ciuda rolului vital pe care-l joacă în prevenție și sănătatea femeilor. Este timpul ca guvernul și statul să acționeze și să reabiliteze această profesie esențială pentru o sănătate a reproducerii mai bună", a afirmat Melania Tudose, PhD, președinta Asociației Moașelor Independente.
De asemenea, majoritatea participanților au fost de părere că statul trebuie să se implice mai mult și să adopte o strategie a sănătății reproductive.
Reprezentantul Federației Asociațiilor Studenților în Medicină, Geani Teodorescu, coordonatorul programului național de Educație Sexuală Comprehensivă, a subliniat că lipsa de informare și acces la servicii de planificare familială adecvate plasează România în vârful Europei, în ceea ce privește mamele minore, sarcinile nedorite, infecțiile cu transmitere sexuală și deciziile nesănătoase, care afectează nu doar sănătatea, ci și dezvoltarea personală și profesională a tinerilor. Astfel, în România există 3.446 de mame de 17 ani, 2.424 de mame de 16 ani, 1.409 mame de 15 ani și 745 de mame de 10-14 ani, rezultând un total de 8024 de mame minore.
Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități îndeamnă Guvernul la momente de reflecție asupra asigurării drepturilor fetelor și femeilor în societatea de azi și promovării educației în sănătate a copiilor.