Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu, la Conferința Semestrul European: „Euro este o monedă bazată pe încredere și o putem face mai puternică la nivel global numai dacă acționăm pentru a păstra încrederea atât în Uniune, cât și în Euro!”

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului, Gabriela Crețu, a participat în perioada 18 – 19 februarie 2020, la Bruxelles, la Conferința inter-parlamentară pe Stabilitate, Coordonare Economică și Guvernanță în Uniunea Europeană.
Conferința se desfășoară în cadrul Săptămânii Parlamentare Europene, co-organizate de Parlamentul European și cel Croat ca parte a dimensiunii parlamentare a Președinției Croației la Consiliul Uniunii Europene.
În intervenția sa din cadrul panelului dedicat guvernanței zonei euro, președinta CAE a subliniat rolul important pe care echilibrarea conturilor curente îl are în menținerea stabilității monedei precum și a economiei europene. În acest sens, a adus în discuție nevoia urgentă de a reechilibra deficitele și surplusurile, conform concluziilor Raportului privind Mecanismul de Alertă, și că această măsură ar trebui să fie aplicată inclusiv statelor membre care nu fac parte din „zona Euro”.
De asemenea, Gabriela Crețu a atras atenția asupra faptului că aceste state sunt vulnerabile în fața unei crize, deoarece nu pot beneficia de mecanismele create folosind banii comuni ai bugetului european. Statele membre non-Euro fac parte dintr-o piață unică aproape finalizată, cu niveluri ridicate de integrare economică, iar o separare între statele zonei euro și celelalte state membre poate să alimenteze puncte de vedere eurosceptice.
În încheierea intervenției sale, președinta CAE a afirmat că „Euro este o monedă bazată pe încredere și o putem face mai puternică la nivel global numai dacă acționăm pentru a păstra încrederea atât în Uniune, cât și în Euro!”
În cadrul reuniunii grupului S&D din Parlamentul European, Gabriela Crețu a evidențiat nevoia de colaborare, în special în domeniul schimbărilor climatice, deoarece statele, singure, nu pot determina schimbări necesare la nivel global. Însă, această problemă este strâns legată de nevoia de a întări sistemele sociale naționale, astfel încât fiecare membru și comunitate să fie protejate.
Nevoia sistemelor sociale puternice se resimte mai ales în Estul Europei, unde statele s-au confruntat cu procesul tranziției, cu dezindustrializări puternice care au avut un impact social dur.
În concluzie, Gabriela Crețu a subliniat că Uniunea Europeană nu își dorește o planetă verde fără oameni, și că pentru a avea o Uniune cu adevărat sustenabilă este nevoie și de un sistem social puternic care să permită tuturor cetățenilor uniunii siguranța zilei de mâine.
 
 
 


Go to top