Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Comisiei pentru afaceri europene cu reprezentanții societății civile și legiuitori privind soluțiile cele mai bune în (re)construcția spațiului civic românesc

Comisia de afaceri europene a Senatului României, la iniţiativa președintelui Vasile Dîncu, a organizat, joi, 16 martie a.c., o reuniune menită să stimuleze dialogul, implicarea şi consolidarea parteneriatului cu legiuitorii, reprezentanții executivului, precum și ai societății civile, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru (re)construcția spațiului civic românesc.

La eveniment au fost prezente, alături de senatoarea Simona Spătaru, președinta Comisiei pentru constituţionalitate și senatoarea Anca Dragu, membră a Comisiei pentru afaceri europene și președintă a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, senatorul Cristian Ghica, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene, și senatorul Alfred Laurențiu Mihai, membru al Comisiei pentru afaceri europene, ONG-uri care militează pentru educație, justiție socială, drepturile omului, libertatea de expresie și bună guvernare: respectiv Centrul de Resurse pentru participare publică (Oana Preda) ActiveWatch (Irina Zamfirescu), Europuls (Maria Francesca Cristea), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (Marcu Georgiana Catalina), Centrul pentru Legislație Nonprofit (Rusu Octavian Radu), Partidului Oamenilor Liberi Tg Mures (Dan Mașca - Co fondator, președinte), Asociația Funky Citizens (Cosmin Pojoranu).

Evenimentul a reprezentat o primă întrevedere dintr-o serie de întâlniri care vor avea loc cu reprezentanții societății civile.

Temele abordate s-au înscris în sfera drepturilor și libertăților civice, cu accent pe găsirea celor mai bune soluții pentru o (re)construcție a spațiului civic românesc. În timpul dezbaterilor, a fost exprimată ideea necesității votării unor modificări legislative care să vizeze proceduri mai eficiente cu privire la organizarea și funcționarea ONG-urilor, să fie instituționalizate, în egală măsură, un dialog mai structurat al ONG-urilor cu autoritățile statului, precum și proceduri de consultare directă și permanentă între ONG-uri și instituțiile statului, inclusiv Parlament.
 
În scopul consolidării relației între legislativ și societate civilă, la inițiativa senatoarei Anca Dragu și a  senatorului Vasile Dîncu, a fost decisă înființarea unei subcomisii, în cadrul Comisiei pentru drepturilor omului, cu sprijinul Comisiei pentru afaceri europene și a Comisiei pentru constituționalitate. De asemenea, s-a decis ca următoarea reuniune, programată peste aproximativ o lună și jumătate, să fie o trilaterală de lucru a executivului, legislativului și a societății civile.



Go to top