Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Miercuri, 17 februarie 2016

În cadrul şedinţei din data de 17 februarie 2016, Comisia pentru cultură şi media a Senatului a analizat consecințele foarte grave pe care intervenția abuzivă a ANAF, la cinci sedii de televiziune ale Grupului Intact, le poate avea pentru libertatea presei din România, libertate garantată prin Constituție. Într-o societate democratică, instituțiile publice nu trebuie să acționeze într-o manieră care să nască îndoieli cu privire la respectarea normelor statului de drept, nici din neglijența acțiunii, nici cu intenție. O posibilă întrerupere a emisiei, cauzată de decizia de evacuare a clădirilor, ar constitui o limitare nepermisă a libertății de exprimare a instituțiilor de presă din România și a dreptului cetățenilor la liberă informare.
 
Membrii Comisiei pentru cultură și media a Senatului condamnă ferm acțiunile în forță ale funcționarilor ANAF care, într-o formulă supradimensionată, au invadat sediile de televiziune și au solicitat persoanelor prezente, jurnaliști și invitați, să se legitimeze. Este un act de intimidare exercitat de către o instituție a statului, incompatibil cu regulile de bază ale democrației. Acțiunea ANAF poate genera ca, prin mijloace administrative discriminatorii,  să fie induse modificări ale ratingului de audiență, cu implicații în ceea ce privește poziția pe piața de publicitate, printr-un act grosolan de manipulare a opiniei publice, care nu are nimic de-a face cu aplicarea legii sau cu actul de guvernare.
 
Deloc întâmplător abuzul ANAF vizează un trust de presă care ocupă o poziție de lider pe piața audiovizuală din România, dar care, ca persoană juridică, nu are restanțe financiare către stat. Este, în același timp, distorsionată competiția deschisă dintre instituțiile media, competiția fiind cea care, în mod normal, asigură varietatea și echilibrul surselor informare pentru opinia publică. Poziționarea furnizorilor de servicii media trebuie să aibă la bază audiența reală, profesionalismul şi independenţa editorială și nu protejarea forțată a unor interese economice.
 
Membrii Comisiei pentru cultură și media a Senatului exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu modul de rezolvare a situației critice în care televiziunile Grupului Intact au fost puse de către o instituție a statului și cere Guvernului României adoptarea în regim de urgență a măsurilor administrative corecte, apte să asigure celor cinci posturi de televiziune din cadrul Grupului Intact posibilitatea unei funcționări normale menite să răspundă pe deplin nivelului ridicat de interes pe care opinia publică din România îl manifestă pentru această instituție media. 
 
Go to top