Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului României la cea de a 23-a Reuniune interparlamentară EUFORES privind energia regenerabilă și eficiență energetică (IPM23)

În perioada 27-28 octombrie a.c., a avut loc la Stockholm, Regatul Suediei, cea de a 23-a Reuniune interparlamentară EUFORES privind energia regenerabilă și eficiență energetică (IPM23), organizată de către Grupul Verde al Parlamentului Suedez în cooperare cu EUFORES.
Din partea Senatului României au participat senatorii István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Silvia-Monica Dinică, președintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie și Daniel-Cătălin Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii şi servicii.
La reuniune au participat membri ai Parlamentului suedez, precum şi membri ai parlamentelor naționale UE, Ciarán Cuffe, europarlamentar și președinte EUFORES, Pierre Schellekens, director politici energetice, strategie și coordonare în cadrul Directoratului general pentru energie al Comisiei Europene, precum şi reprezentanți și specialiști ai industriei în probleme de energie regenerabilă.
Subiectele aflate pe agenda de discuție au fost Pactul Verde European, RePowerEU și directivele privind energia regenerabilă, eficiența energetică, performanța energetică a clădirilor. Totodată, au fost abordate și consecințele războiului din Ucraina pentru tranziția energetică și implementarea națională a politicilor UE. Nu în ultimul rând, s-a discutat și despre importanța schimbului de experiență între UE și parlamentele naționale și experiența Suediei în promovarea tranziției energetice în pofida situației recente.
În cadrul dezbaterilor, senatorul István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, a avut o intervenție în sesiunea referitoare la tranziția energetică în sectorul de încălzire și răcire: Cum să trecem la surse regenerabile de energie și la eliminarea treptată a surselor de energie fosilă.
Demnitarul român și-a exprimat în general susținerea față de prioritățile UE în materie de politici energetice pentru viitor, și a ținut să mulțumească organizatorilor pentru oportunitatea și cadrul de dezbateri, apreciind eforturile depuse de aceștia în organizarea evenimentului, precum și modul în care au facilitat schimbul de idei și perspective între participanți.
Președintele a menționat faptul că România, în prezent, are un mix energetic bun în ceea ce privește producția de energie electrică. De asemenea, a subliniat faptul că România este în continuare interesată de energia nucleară, pe lângă capacitățile deja existente, are potențialul de a utiliza în premieră în Europa primele reactoare modulare mici și să devină un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune, dar și o bază pentru asigurarea operării acestui nou tip de tehnologie în alte state. Totodată, a menționat faptul că România, pentru asigurarea mixului energetic necesar și nu numai, are în vedere desfășurarea de proiecte noi în ceea ce privește extracția resurselor de gaz natural aflate în Marea Neagră. Este vorba de un volum disponibil de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, cu potențialul de a face România cel mai mare producător de gaze naturale din UE.
Totodată, a atras atenția asupra situației prezente a modelului de piață a energiei electrice din Europa, unde a subliniat faptul că UE nu a rezolvat problema Prețului/Costului Marginal ce a condus la creșterea prețului energiei electrice în toată UE și mai mult, soluția propusă de CFD (contract for differences) pentru abordarea acestei situații, are potențialul de a crea în continuare costuri foarte mari pentru statele membre.
Senatorul român a subliniat importanța abordării acestor probleme cu seriozitate la nivelul UE și de către parteneri, pentru a rămâne competitivi, exemplificând faptul că SUA, prin pachetul legislativ IRA (Inflation Reduction Act), pot și au capacitatea de a influența migrația unor părți importante ale industriei europene către acestea din rațiuni economice. Președintele a reiterat faptul că pentru viitorul securității de aprovizionare cu energie electrică, al economiei și industriei din UE, trebuie să avem în vedere faptul că avem nevoie de energie electrică în bandă, la costuri cât mai mici și că este necesară o abordare echilibrată, integrată și curajoasă în ceea ce privește mixul energetic.



Go to top