Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

„Provocările pentru și de la regenerabile”

Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului în parteneriat cu echipa publicației Focus Energetic a organizat vineri,17 mai a.c., în cadrul Senatului României, dezbaterea „Provocările pentru și de la regenerabile”.
La conferință au participat numeroși reprezentanți ai autorităților, companiilor și asociațiilor de profil din domeniul energetic, ministrul energiei, Sebastian Burduja, președintele ANRE, George Niculescu, consilierul de stat Florin Spătaru, dar și deputatul UDMR Bende Sándor, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților și senatorul UDMR Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie și gazda discuțiilor.
Evenimentul a fost un bun prilej de a dezbate utilizarea resurselor de energie regenerabile în România și provocările asociate, în contextul în care pe 9 iunie, una dintre mizele cele mai importante ale alegerilor europene va fi și viitorul planurilor tranziției energetice ale UE.
În deschiderea conferinței, senatorul Antal Lóránt a atras atenția asupra slăbiciunilor strategiei Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică prin abandonarea completă a resurselor fosile. Conform senatorului din Harghita, urgentarea tranziției verzi amenință sustenabilitatea sistemelor energetice din România și Europa, întrucât resursele generabile nu pot asigura o generare continuă a energiei. Antal a făcut legătură și cu provocările pe care le-ar putea întâmpina actorii economici din această cauză: „Economia și industriile noastre pot rămâne competitive doar dacă este garantată furnizarea în bandă a energiei, mai ales atunci când cererea este mare, iar din cauza naturii lor, capacitățile regenerabile nu pot face față acesteia. Pentru a asigura acest aspect, trebuie să menținem echilibrul între resursele convenționale și cele verzi!”
Președintele Comisiei pentru energie a precizat și faptul că pentru România, gazele naturale reprezintă elementul cheie în menținerea echilibrului. „Gazele naturale sunt o resursă de tranziție de încredere, care nu poate fi neglijată în procesul de înverzire. Trebuie să folosim această resursă proprie și ieftină pentru a genera energie electrică fiabilă și pentru a ne consolida economia.”
Începând cu anul 2027, odată cu startul exploatării perimetrului Neptun Deep, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, ceea ce reprezintă o șansă majoră pentru a asigura independența și stabilitatea furnizării din țară, în condițiile în care la nivel global producția și consumul de gaze naturale rămân în creștere.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a subliniat, în intervenția sa, faptul că gazele naturale vor fi indispensabile în strategia energetică a României, având în vedere și construcția a două noi centrale pe gaze, de 1700 MW, respectiv de 430 MW, la Mintia și Iernut. Ministrul a nuanțat și faptul că energia verde trebuie încurajată, dar nu cu prețul securității energetice și nu cu prețul competitivității economiei românești.

În aceeași notă, președintele Antal Lóránt a subliniat că UDMR susține tranziția energetică, dar prioritizează o abordare pragmatică: „UDMR nu se opune tranziției energetice, dar nu vom sprijini o tranziție implementată în mod grăbit sau forțat, pe baze ideologice. Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată. Sperăm ca după 9 iunie, instituțiile europene să aibă puterea și dorința să dea dovadă de chibzuință și de înțelepciune, și să definească așteptări mai realiste prin regândirea planurilor Green Deal și Fit for 55. Pe 9 iunie, Europa trebuie să decidă dacă va alege o direcție fezabilă, sau dacă va lăsa tranziția energetică pradă ideologiei!”


Go to top