Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervenția senatorului Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în cadrul dezbaterii publice cu tema "Copiii rămași acasă: între migrația forței de muncă, standardele instituționale și familia extinsă"

Senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost invitat să participe, la Sofia, Bulgaria, în 12 decembrie a.c., în calitate de membru al Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă, la dezbaterea publică pe tema problemelor cu care se confruntă copiii lucrătorilor migranți și a drepturilor acestor copii, afectați de migrația forței de muncă având drept cauză principală nivelul ridicat de sărăcie.
 
Dezbaterea a fost organizată de Avocatul poporului Republicii Bulgaria, prof. dr. Diana Kovatcheva, și de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în cadrul Programului ROMACT al Comisiei Europene și Consiliului Europei, coordonat de Ana Oprișan, în calitate de director de program. Au participat experți ai organizațiilor internaționale și ai mediului academic, membri ai Parlamentului bulgar, precum și reprezentanți ai societății civile din România și Bulgaria.
 
În intervenția sa, senatorul român s-a referit la activitatea sa de raportor al APCE privind impactul migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țara de origine, prezentând o serie de aspecte semnalate în raport, în special modul în care privarea copiilor de îngrijirea părintească afectează, pe termen lung, stabilitatea și prosperitatea țărilor. A subliniat totodată că, pentru a maximiza beneficiile migrației forței de muncă, acești copii trebuie să beneficieze de oportunități egale, să aibă garanția contactului cu părinții, a accesului la educație și la servicii de sănătate, a sprijinului pentru prevenirea abandonului școlar. A atras atenția, de asemenea, asupra necesității asigurării de condiții corespunzătoare în vederea obținerii unor bune rezultate școlare și asupra importanței aplicării măsurilor de combatere a discriminării și a abuzurilor.
 
În continuare, senatorul Viorel Badea a menționat, ca exemple de bună practică, o serie de măsuri adoptate de România în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață pentru copiii din familii vulnerabile. Astfel, s-a referit la modificări recente ale cadrului legislativ, la măsuri de consolidare instituțională, prin creșterea nivelului de pregătire a personalului și prin crearea de noi mecanisme de control și de colectare de date, precum și la derularea unor programe importante de sprijin, la nivel local. 
 
A arătat că România a reușit, în parteneriat cu Consiliul Europei și Uniunea Europeană, o reconfigurare  a serviciului de asistență și protecție a copilului, prin trecerea de la sistemul instituționalizat la serviciile de tip rezidențial, în conformitate cu standardele europene în materie.
 
Senatorul Badea a adăugat că Senatul României a inițiat o acțiune de monitorizare a activității direcțiilor specializate, urmărind eliminarea vulnerabilităților din sistem și o mai bună responsabilizare a celor implicați. Astfel, la începutul acestui an, a fost constituită, la nivelul Senatului, o comisie de anchetă parlamentară pentru investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror forme de abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial.
 
În încheiere, senatorul român s-a referit la un studiu recent publicat de Institutul Național de Statistică, potrivit căruia peste 82 % dintre familiile de români beneficiază de accesul la internet de acasă, ceea ce reprezintă un indicator relevant al îmbunătățirii condițiilor de viață pentru copiii din țara noastră, având în vedere intensificarea, în ultimii ani, a activităților online în educație. A subliniat, totodată, necesitatea continuării acestor demersuri integrate, menite să asigure copiilor aparținând familiilor vulnerabile protecția și sprijinul de care au nevoie, precum și rolul important al respectivelor organizații nonguvernamentale în susținerea acestor eforturi.



Go to top