Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Radu-Mihai Mihail la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Kârgâză

Senatorul Radu-Mihai Mihail, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, a participat, în calitate de observator, la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Kârgâză, care au avut loc duminică, 28 noiembrie a.c. 
Misiunea internațională de monitorizare electorală a reunit 351 de observatori din 41 de state. Pe lângă cei 55 de reprezentanți ai AP OSCE, parlamentari și membri ai staff-ului Adunării, au participat la observarea procesului electoral 283 experți, pe termen lung și scurt, din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, precum și 13 membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 
Membrii Misiunii internaționale au monitorizat alegerile în Bișkek şi în zonele adiacente (Lebedinovka, Kant, Shopokov, Sokuluk, Belovodskoe, Kaindly, Kara-Balta, Tokmok, Nizhne Chuysk, Ysyk-Ata, Kemin). 
Senatorul Mihail a inspectat 10 secții de votare din Bișkek, participând la diferite etape ale procesului de votare, respectiv deschiderea secţiei, desfăşurarea votării pe parcursul zilei, închiderea secţiei şi numărarea voturilor, întocmirea procesului-verbal şi afişarea rezultatelor. 
Conform evaluărilor AP OSCE şi ale celorlalţi observatori internaţionali din partea OSCE/ODIHR și ai APCE, alegerile au fost competitive, oferind numeroase opțiuni politice, dar a lipsit implicarea semnificativă a alegătorilor, din cauza unei campanii lipsite de energie, a modificărilor constituționale care au slăbit autoritatea parlamentului, precum și a unor modificări legislative ample legate de aspecte cheie ale alegerilor. Pentru aceste alegeri au fost înregistrați 3,6 milioane de alegători, rata participării la vot fiind de 35%. 
Concluziile observatorilor internaționali relevă faptul că pregătirile electorale au fost gestionate eficient de autoritatea electorală, ziua de vot s-a caracterizat printr-o atmosferă pașnică iar procedurile au fost, în mare parte, respectate, membrii secțiilor de vot acționând cu profesionalism și dedicație. Cu toate acestea, au fost semnalate numeroase situații în care urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător, secțiile de vot au fost supraaglomerate sau în secții s-au aflat persoane al căror acces nu era autorizat. Prezența, în marea majoritate a secțiilor, a observatorilor din partea candidaților a făcut ca procesul electoral să fie mult mai transparent. 
Deși trecerea la un sistem electoral mixt în Republica Kârgâză a avut drept scop promovarea pluralismului, observatorii au constatat că aceasta a avut un impact negativ asupra participării și reprezentării femeilor în întreaga țară. 
A ieșit în evidență importanța procesului de monitorizare electorală, din perspectiva angajamentelor și standardelor internaționale în materie de alegeri democratice, asumate de Republica Kârgâză, dinaintea alegerilor, în perioada în care jocul democratic poate fi distorsionat, precum și importanța globală a activității OSCE și a celorlalte instituții implicate în urmărirea dezvoltării și menținerii democrației.



Go to top