Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a luat parte, joi, 2 martie 2023, la Haga, la lucrările Biroului și Comisiei permanente ale Adunării, în calitatea sa de președinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Programul acestor reuniuni a inclus un eveniment de celebrare a 75 de ani de la desfășurarea Congresului European de la Haga, moment istoric deosebit de important pentru unitatea Europei postbelice, în cadrul căruia s-au pus bazele viitoarei arhitecturi europene multilaterale. În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei, Franc Weerwind, ministrul olandez pentru protecție juridică, precum și reprezentanți ai mediului academic cu recunoaștere internațională.
Evenimentul a prilejuit un panel de discuții privind măsurile de reconsolidare a multilateralismului european și a cooperării internaționale pentru promovarea și apărarea valorilor democratice și a principiilor și normelor de drept internațional, în contextul războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În cadrul dezbaterii, senatorul Titus Corlățean s-a referit la perspectiva constituirii unei curți penale internaționale ad-hoc/jurisdicții europene pentru judecarea crimei de agresiune comise de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a aspectelor juridice care pot fi avute în vedere, în acest sens.
În cadrul lucrărilor Biroului și Comisiei Permanente, au fost trecute în revistă obiectivele Summit-ului șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, care va avea loc la Reykjavik, în perioada 16-17 mai 2023. A avut de asemenea loc o dezbatere de actualitate, la solicitarea celor cinci grupuri politice din cadrul Adunării, în contextul încheierii unui an de la declanșarea pe scară largă de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, privind rolul Consiliului Europei în susținerea Ucrainei, precum și dezbateri ale proiectelor de rapoarte înscrise pe ordinea de zi, respectiv asupra viitoarelor activități ale APCE.