Comunicate de presă

Participarea senatorului Sorin-Mihai Cîmpeanu, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, vicepreședinte al Senatului României, la cea de-a 35-a sesiune a Adunării Regionale Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei

Cea de-a 35-a Sesiune a Adunării Regionale Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei  (ARE-APF) a reunit delegații APF din 25 de parlamente naționale și regionale europene, cu statut de membru, membru asociat și observator la APF, înalți oficiali din Republica Elenă, precum și reprezentanți ai mediului academic și universitar și ai societății civile din țara gazdă și din alte state ale Francofoniei europene, precum Franța, Belgia, România și Ucraina.
Parlamentul României a fost reprezentat la reuniune de senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu, Președintele Delegației Parlamentului României la APF, vicepreședinte al Senatului, Președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), precum și de deputatul Florin - Alexandru Alexe, membru al Delegației române la APF.
Atat senatorul Sorin Mihai Cîmpeanu, cât și deputatul Florin Alexandru Alexe au avut o prezență activă, luând fiecare cuvântul în plen, pentru exprimarea unor puncte de vedere în raport cu obiectivele incluse pe agenda evenimentului.
Agenda celei de-a 35-a sesiuni a ARE-APF a inclus trei paneluri cu tema generală Război în inima Europei: către crearea unei noi ordini mondiale?. Dezbaterile, precedate de audierea unor personalități din lumea politică și academică, au avut următoarele teme: Consecințele războiului din Ucraina în Europa: criza de sistem, criza migrației, criza energetică și criza economică; Democrația în confruntarea cu războiul: provocări, mize și slăbiciuni; Viitorul într-o lume fragmentată: cum poate fi instaurată o guvernanță mondială mai policentrică sau uni-multipolară?
În cadrul intervenției sale la lucrări, senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu a subliniat faptul că Francofonia instituțională devine un actor tot mai relevant pe scena politică internațională. În acest sens, trebuie remarcat acordul asupra unor poziții comune ale statelor membre față de diferitele situații de criză, de război și de conflict din lume. Poziții relevante ale Francofoniei au fost exprimate recent, prin Declarația adoptată în cadrul celei de-a 44-a Conferințe ministeriale a OIF (Yaoundé, Camerun, 5 noiembrie a.c.), prin rezoluția adoptată pe 2 noiembrie a.c., cu ocazia celei de-a 3-a editii a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice – eveniment organizat la Quebec, Canada – cu participarea a 25 de miniștri ai educației și învățământului superior din țările francofone,   precum și cu prilejul Misiunii OIF în Republica Armenia (octombrie a.c.), reuniuni la care senatorul Sorin - Mihai Cîmpeanu a participat în calitate de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, dar și de președinte al secției române a APF.
Totodată, președintele Delegației române la APF a apreciat creșterea relevanței Adunării parlamentare în arhitectura instituțională internațională și regională din ce în ce mai complexă și mai eficientă a Francofoniei,  în special în cadrul trinomului OIF-AUF-APF. În acest context, a salutat implicarea activă a reprezentanților APF în definirea obiectivelor și în implementarea strategiilor pe termen lung ale organizației.
 
În cadrul dezbaterilor, membrii Adunării Regionale Europa a APF și-au reafirmat încrederea în instituțiile multilaterale și au susținut primatul respectării dreptului internațional umanitar în sprijinul asigurării unui climat propice consolidării păcii și securității mondiale. Totodată, ARE - APF s-a pronunțat pentru soluționarea problemelor globale prin  intermediul dialogului și cooperării și a invitat toți actorii politici să conlucreze pentru promovarea unei ordini internaționale bazate pe garantarea principiilor Cartei Națiunilor Unite, a suveranității și a integrității teritoriale a statelor, a drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului.
Cele patru Adunări Regionale ale Adunării Parlamentare a Francofoniei reunesc delegațiile naționale la APF grupate pe criteriul geografic (Europa, America, Africa şi Asia), funcționează după un Regulament propriu (cu respectarea tuturor prevederilor Regulamentului APF)  și sunt responsabile cu punerea în practică a obiectivelor APF, în contextul particular al regiunilor. Președinții Adunărilor regionale se numesc Delegați regionali.
Președinția Adunării Regionale Europa este deținută în mod tradițional de Parlamentul Comunității Franceze/Valonia-Bruxelles (Belgia).


Go to top