Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

O nouă abordare privind expertiza tehnică judiciară și extrajudiciară

La 1 noiembrie a.c., Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senatul României, în colaborare cu Uniunea Profesiilor Liberale din România, a organizat la sediul Senatului, dezbaterea „O nouă abordare privind expertiza tehnică judiciară și extrajudiciară”. La eveniment au participat deputați și senatori, membrii ai Comisiilor juridice, de disciplină și imunități ale celor două camere ale Parlamentului, reprezentanți ai organismelor profesionale liberale membre sau nu ale Uniunii Profesiilor Liberale din România, reprezentanți ai autorităților publice centrale și instituții care au în domeniul lor de activitate expertiza tehnică judiciară și extrajudiciară sau au legătură cu aceasta.
Dezbaterile au avut ca scop realizarea unui dialog între reprezentanții asociațiilor profesiilor liberale și autoritățile publice centrale cu responsabilități și competențe în domeniul de reglementare al expertizei tehnice judiciare și extrajudiciare. De asemenea, au fost avute în vedere premisele în ceea ce privește modificarea, completarea cadrului juridic în vigoare, care să asigure că expertizele judiciare și extrajudiciare vor servi cu eficiență la înfăptuirea actului de justiție în beneficiul cetățenilor.
Dialogul interprofesional mediat de președintele Comisiei juridice, senator Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, la care au participat interactiv senatorii Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar PNL, Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională, Simona Spătaru, președintele Comisiei pentru constituționalitate și deputatul Cristina Trăilă, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaților, a relevat necesitatea adoptării unei noi legi a expertizei judiciare, modernă și în consonanță cu evoluțiile societății. Premisele discuțiilor au fost împărtășite și de președintele Consiliul Legislativ, Florin Iordache, secretarul de stat în cadrul Ministerului Justiției, Mihai Pașca, președintele UPLR, Dan Monolescu, președintele de onoare al UPLR, Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Ion Marin,  avocat Nicoleta Popescu din cadrul Colegiului Medicilor din România, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România,  Viorel Andronie, vicepreședintele Uniunii Geodezilor din România, Aliona Grădinaru, președintele Colegiului Psihologilor din România,  Costantin Edmond Cracsner, președintele Colegiului Osteopaților din România, Mircea Laurențiu și vicepreședintele Asociației  Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România,  Adrian Vascu.
Participanții au evidențiat preocuparea permanentă a profesioniștilor liberali de a asigura dezvoltarea profesiilor liberale la nivel național și de a răspunde cu celeritate interesului public.
La finalul reuniunii s-a subliniat importanța practicanților profesiilor liberale care acoperă domenii extinse de activitate economică, cât și recunoașterea contribuției acestora pentru societate.



Go to top