Comunicate de presă

„Dezvoltarea capacităților de reciclare a bateriilor de tip Li-Ion" - dezbatere organizată de Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială în Senatul României

Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din Senatul României a găzduit pe 1 februarie a.c., dezbaterea cu tema, "Dezvoltarea capacitaților de reciclare a bateriilor de tip Li-Ion în contextul adaptării pieței la cerințele Regulamentului European 1542/2023 privind bateriile și deșeurile de baterii, și tranziția către energia verde", organizată împreună cu Asociația Administratorilor Publici din România și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor.
S-a discutat, în special, despre oportunitățile socio-economice ale reciclării bateriilor de tip Li-Ion și a fost analizat impactul pozitiv al proiectului generat de parteneriatul dintre REDIVIUM Australia, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor și ECOWES. Acest proiect vizează construirea la Jilava a primei facilități de reciclare a bateriilor din România și una dintre cele mai mari investiții australiene din țară.
La eveniment au participat: Eric Ruyters, Peter Coonen și Frederic Hedouin din partea organizației pan-europene EUCOBAT, reprezentanți ai Hannans Australia, companie licențiată în tehnologii de reciclare, alături de reprezentanți ai importatorilor auto, specialiști din domeniu și reprezentanți ai ministerelor și autorităților de resort.
În contextul dezbaterilor, senatorul Claudiu Mureșan, președintele Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, a subliniat importanța reciclării corecte a bateriilor și acumulatorilor, evidențiind că acestea, odată ce își pierd eficiența sau își epuizează resursele, devin deșeuri periculoase și trebuie gestionate în mod responsabil, prin reciclare în centre specializate.
Senatorul Marius Humelnicu, secretar al Biroului permanent al Senatului, a adus în discuție problema serviciilor asociate reciclării bateriilor și acumulatorilor și a extragerii materiilor prime secundare din acest tip de deșeuri.
Dezbaterile au evidențiat necesitatea colaborării între toți factorii implicați în managementul deșeurilor de baterii și acumulatori în contextul geopolitic actual. De asemenea, a fost subliniat rolul Parlamentului României, ca autoritate legiuitoare a țării, în succesul acestui proiect vital pentru România.


Go to top