Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, cu delegația Parlamentului Georgiei

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut luni, 11 martie a.c., o întrevedere cu delegația Parlamentului Georgiei, condusă de Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Relații Externe, însoțit de membri ai Comisiei între care și Irakli Beraia, președinte al Comisiei pentru Apărare și Securitate și președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Georgia-România. Din partea  Comisiei pentru politică externă a Senatului României a participat și senatorul Cristian Bordei, secretar al Comisiei.
Agenda discuțiilor a vizat evaluarea stadiului și perspectivelor relațiilor bilaterale, a relației Georgiei cu Uniunea Europeană și cu NATO, precum și coolaborarea în format multilateral în cadrul organizațiilor internaționale. De asemenea, au fost abordate subiecte care țin de agenda regională de securitate la Marea Neagră. În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte care vizează extinderea cooperării economice dintre România și Georgia pe baza Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, lansat în anul 2022, cooperare reflectată în proiecte comune din domenii de interes strategic precum transporturile, energia și conectivitatea. În context, a fost evocată operaționalizarea liniei de feribot între Constanța și portul georgian Pot, fiind subliniată importanța coridoarelor de transport care traversează Georgia și România în conectarea Uniunii Europene cu Marea Caspică.
Președintele Comisiei pentru politică externă i-a asigurat pe oficialii georgieni de sprijinul României pentru parcursul european și euro-atlantic al Georgiei, în contextul obținerii statutului de țară candidat la UE.
Senatorul Titus Corlățean a subliniat nivelul foarte bun al dialogului parlamentar româno-georgian, amintind în context vizita efectuată la Tbilisi, în toamna anului trecut, de delegația Comisiei de politică externă a Senatului României, prezența delegației georgiene la București reprezentând un prilej pentru aprofundarea discuțiilor politico-diplomatice.



Go to top